Μια ώρα παραπάνω του 2020, την Κυριακή αυτή..
Έχετε συνειδητοποιήσει Εύβοιας φίλοι, ότι θα προστεθεί μια ώρα παραπάνω του 2020 την Κυριακή αυτή;
Που λέτε, παλιά όταν κάποιοι από εμάς ήμασταν παιδιά, παίζαμε ένα όμορφο ομαδικό παιχνίδι. Εμένα πάντως ήταν από τα αγαπημένα μου! Ένα παιδί ήταν ‘το ρολόι’ και τα άλλα στέκονταν σε μια απόσταση, στη σειρά και ρωτούσαν..
- Ρολογάκι-ρολογάκι, τί ώρα είναι;
- Ένα βήμα πίσω!
- Ρολογάκι-ρολογάκι, τί ώρα είναι;
- Δυο βήματα μπροστά!…..
Ανάλογα με την απάντηση λοιπόν, κινούνταν τα παιδιά προς το ρολόι και το πρώτο που το έφτανε το ακουμπούσε στον ώμο και άρχιζε μετά ένα τρελλό κυνηγητό. Αυτόν που έπιανε το ‘ρολόι’ τον έβαζαν να παίξει το ρόλο του ‘ρολογιού’ στη συνέχεια..
Τι αγώνας κι αυτός μέχρι να μάθουμε την ώρα; Το πρώτο μας ρολόι στα μικράτα μου, συνήθως μας το δώριζαν στην πρώτη γυμνασίου! Και όταν στο δρόμο για το σχολειό, ρωτούσαμε την ώρα και κάποιος “μεγάλος” μας απαντούσε π.χ. η ώρα είναι 7.50, αδυνατούσαμε να καταλάβουμε και ρωτούσαμε παρακάτω άλλον περαστικό για να καταλάβουμε αν αργήσαμε στο μάθημα!
Στο σήμερα Εύβοιας φίλοι, τα κινητά τηλέφωνα έχουν καταργήσει κατά πολύ τη χρήση του ρολογιού χειρός και μάλιστα αλλάζουν μόνα τους την ώρα... Είτε είναι η αλλαγή της εποχικής, είτε ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου όπως οι περισσότεροι θυμάστε, έχει καθιερωθεί να αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή και έτσι, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, στις 04:00 τα ξημερώματα να θυμηθούμε Εύβοιας φίλοι να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00.
Δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει ψηφίσει τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021, σταδιακά θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε κράτος μέλος της πρέπει να έχει επιλέξει ως τότε αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.
Kαι επειδή ίσως ενδιαφέρεστε, Εύβοιας φίλοι, να μάθετε πώς ξεκίνησε η τροποποίηση της ισχύουσας μέχρι τώρα ώρας, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν που ..εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα, το 1784. Στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση από τον Γουίλιαμ Γουίλετ στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας, για να αποφεύγεται η «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η ιδέα πρωτοεφαρμόστηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Αργότερα το μέτρο καταργήθηκε αλλά ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής υιοθετήθηκε το 1973.
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός