Στις βιβλιοθήκες Αμαρύνθου, Καθενών, Χαλκίδας, Ψαχνών κάθε μήνα έχουν… θέμα!
Το πιλοτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος που ξεκίνησε αρχές του 2018, έφερε μια νέα πνοή ανάπτυξης και εξέλιξης υπηρεσιών στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες της χώρας που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Στο νησί μας είναι οι παρακάτω τέσσερις Δημοτικές βιβλιοθήκες, που οργανώνουν μέσα και από την βιβλιοθηκονομική υποστήριξη του προγράμματος, εργαστήρια για παιδιά ή σχολικές τάξεις.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαρύνθου Δ.Ερέτριας (Δ/νση: Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Αγγελή
Γοβιού-Αμάρυνθος 34006, Τηλ: 2229037172)
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών (Δ/νση: Καθενοί Ευβοίας 340 14, Τηλ: 2228071630)
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (Δ/νση: Μ.Κακαρά 2-Χαλκίδα 34132, Τηλ: 2221022031)
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψαχνών (Δ/νση: Πλατεία Ηρώων-Ψαχνά 34400, Τηλ: 2228025140)
Οι βιβλιοθήκες αυτές, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οργανώνουν τέσσερα εργαστήρια κάθε μήνα, ως εξής:
Ο Ιανουάριος γεμίζει.. «ερωτήσεις». Μέσα από έναν κατάλογο ερωτήσεων προς τον εαυτό μας, κάνουμε αναζήτηση των απαντήσεων. Εκμάθηση τεχνικών για να ρωτάμε έτσι ώστε να παίρνουμε τις πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις. Ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων και ερωταπαντήσεις σχετικές με τα αναγνώσματα.
Ο καρναβαλικός Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος στις μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού, που εδώ, ωστόσο, γίνεται αντικείμενο ιστορικής και καλλιτεχνικής έρευνας.
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης! Στα εργαστήρια των βιβλιοθηκών γίνεται εξέταση του τι είναι ένα ποίημα, αναγνώριση των ποιητών από τις λέξεις τους και αναζήτηση της σχέσης της ποίησης με τις άλλες τέχνες.
Ο Απρίλιος είναι ο εικαστικός μήνας! Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.
Ο Μάιος αφιερώνεται στην Ευρώπη (9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς). Προσέγγιση της ηπείρου μας μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.
Αυτό το πρόγραμμα φιλοδοξεί, όπως άλλωστε είχε διευκρινήσει ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, να αναδείξει μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης, να γίνει το μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσης και επαγγελματικής επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλίες επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών, να σχεδιάζει και να οργανώνει πανελλήνιες και διεθνείς δράσεις, όπως εκστρατείες ή συνέδρια και να προσφέρει διαρκή υποστήριξη και ενημέρωση στις βιβλιοθήκες – μέλη του. Με την κατάρτιση ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόκειται να διεκδικήσει με αξιώσεις συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.