"Κοίτα κάπου κάπου και στον έναστρο ουρανό, να θυμάσαι πόσο μικρός είσαι!"
Συνήθιζε να μας λέει η μάνα μου.. Σήμερα ίσως αισθανθούμε ακόμα πιο μικροί αν μέσα στη νύχτα σηκώσουμε τα μάτια ψηλά, καθόσον η Πανσέληνος θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο της με τη Γη (σύμφωνα με τη NASA, η Σελήνη θα βρίσκεται σε απόσταση 358.994 χιλιομέτρων από εμάς).
Δύο οι υπερπανσέληνοι του Ιανουαρίου (πρώτα της 2ας Ιανουαρίου ή αλλιώς το φεγγάρι του λύκου) και σήμερα η μπλε Σελήνη μιας και συμβαίνει να έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει κάθε δύο με δυόμισυ χρόνια και την ονομάζουμε μπλε, καθόσον το φως της Σελήνης παίρνει αυτό το χρώμα εξαιτίας των αυξημένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Η σημερινή Σελήνη, όμως, ξεχωρίζει κατά πολύ γιατί θα φαίνεται περίπου 10% με 15% μεγαλύτερη από τις άλλες πανσελήνους και ακόμα πιο φωτεινή.
Οι αναφορές των ειδικών της NASA, μιλούν για την αποψινή περίπτωση, σαν έναν σπάνιο συνδυασμό τριών σεληνιακών φαινομένων, ο οποίος συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 150 χρόνια γιατί απόψε θα συμβεί και έκλειψη Σελήνης (ορατή σε Αμερική και Ασία αλλά μη ορατή για τους Έλληνες, καθώς το φαινόμενο θα αρχίσει στις 13.00 και θα τελειώσει στις 18.00) και η Γη θα μπει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη. Αυτό το τόσο ξεχωριστό φεγγάρι είναι το ματωμένο φεγγάρι!
Απόψε αξίζει από κάθε άποψη να απολαύσουμε αυτό το μοναδικό θέαμα, μιας και στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής συμβαίνει μία φορά! Αύριο, 31 Ιανουαρίου 2018, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγκεκριμένα το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, θα είναι ανοικτό για τους ενδιαφερόμενους να πληροφορηθούν περισσότερα, αν και από ότι διαπιστώνουμε, δεν έχει συγκεκριμένη εκδήλωση προγραμματισμένη σε κανένα από τα κέντρα του (http://www.noa.gr)
Πηγή Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πηγή Republica