Γιοκάλειο Πνευματικό Κέντρο: ένας θησαυρός στην Καρυστία!
Το Γιοκάλειο Πνευματικό Κέντρο Καρύστου αποτελεί, Εύβοιας φίλοι, έναν μοναδικό πνεύμονα πολιτισμού στην Καρυστία και στον τόπο μας γενικότερα.
Στεγάζεται στο όμορφο κτίριο της Πλατείας Μαξιμιλιανού της Καρύστου (απέναντι από το Μπούρτζι), που αποτελεί κληροδότημα του ευεργέτη Νικόλαου Γιοκαλά, ανθρώπου προοδευτικού και βαθιά φιλόπατρι. Ο Γιοκαλάς συνέταξε τη διαθήκη του το 1945 και το κτίριο οικοδομήθηκε το 1959.
Στον χώρο του Ιδρύματος στεγάζονται:
* το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου, βρίσκεται στη δυτική πτέρυγα του Ιδρύματος, και σε αυτό η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει συχνά παρουσιάσεις και ξεναγήσεις. Η συγκεκριμένη πτέρυγα του Γιοκάλειου παραχωρήθηκε το 1980, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Νικόλαου Γιοκαλά, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου. Η ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διαμόρφωσε τον χώρο που της παραχωρήθηκε και το 1989 έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό τα αξιολογότατα ευρήματα της περιοχής.
Μπορείτε, αν το επιθυμείτε Εύβοιας φίλοι, να αναζητήσετε περισσότερα στοιχεία και να δείτε 28 φωτογραφίες για το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου στο εξής ξεχωριστό μας αφιέρωμα: https://www.evias-filoi.gr/home-1/arxaiologiko-mouseio-karystou
* η Βιβλιοθήκη, καταλαμβάνει την ανατολική πτέρυγα του Ιδρύματος, και είναι μοναδική σε μέγεθος στην ευρύτερη περιοχή από Χαλκίδα μέχρι Κάρυστο. Προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της με τους 17.000 τόμους βιβλίων της στους αναγνώστες με επιτυχία, για 45 συνεχόμενα χρόνια, από το 1973 μέχρι και σήμερα! Από τις αρχές Οκτωβρίου 2017 μάλιστα, ο προθάλαμος της Βιβλιοθήκης διαμορφώθηκε με τρόπο που να λειτουργεί και ως τμήμα παιδικής βιβλιοθήκης και εμπλουτίστηκε και με νέα παιδικά βιβλία.
* η μεγάλη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων, όπου λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις, προβολές των ταινιών της Κινηματογραφικής Λέσχης Καρύστου, ομιλίες, συνελεύσεις, συναυλίες, πρόβες και πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η αίθουσα εκδηλώσεων και η Βιβλιοθήκη λειτουργούν υπό την εποπτεία του Δήμου Καρύστου.
Ο σπουδαίος ευεργέτης της Καρύστου Ν.Κ.Γιοκαλάς, που τόσα πρόσφερε στον τόπο μας, διάλεξε για τελευταία του κατοικία του το νησάκι της Πελαϊτισσας που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του κόλπου της πόλης. Το παρακάτω ποίημα, που γράφτηκε από τον ίδιο το Νικόλαο Γιοκαλά, βρίσκεται χαραγμένο σε επιγραφή πάνω στον τάφο του:
”ΣΥΜΠΟΛΙΤΑΙ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΙ
ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΑΣ ΖΗΤΩ
ΜΗ ΣΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟ ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΦΑΝΕΙΤΕ.
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΕΚΕΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑΦΩ
ΑΠ’ ΕΚΕΙ ΨΥΧΙΚΩΣ Θ’ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ
ΟΤΙ Η ΜΟΙΡΑ ΖΩΝΤΑΣ ΔΕΝ Μ’ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΧΑΡΩ
ΑΠ’ ΕΚΕΙ Ν’ ΑΝΤΙΚΡΙΖΩ
ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΑ ΑΓΕΡΩΧΑ ΥΨΗ
ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΟΠΟΥ ΘΕΙΑ ΕΥΝΟΙΑ
ΑΠΟ ΧΕΙΡΑΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΗΓΕΡΘΗ
Ο ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΝΑΟΣ.
ΑΠ’ ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΑΜΑΡΩΝΩ
ΤΑ ΚΑΛΛΙΓΡΑΜΜΑ Κ’ ΩΡΑΙΑ
ΤΑ ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ ΒΟΥΝΑ
ΤΗΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΑΣ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΝ ΤΡΙΓΥΡΩ
ΑΠ’ ΕΚΕΙ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΣΑΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΓΥΑΛΙΖΕΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΒΟΥΝΑ ΚΑΘΡΕΠΤΙΖΕΙ
ΑΠ’ ΕΚΕΙ Θ’ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ
Ν’ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΟΛΟΠΟΡΦΥΡΗ ΟΛΟΛΑΜΠΡΗ
Ν’ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΔΙΣΚΟ ΘΕ ΝΑ ΣΠΕΡΝΕΙ
ΜΕ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ ΚΑΙ ΣΜΑΡΑΓΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟ ΓΥΡΟ
ΑΠ’ ΕΚΕΙ ΜΥΡΟΒΟΛΟ Θ’ ΑΝΑΠΝΕΩ
ΤΟΝ ΒΟΥΝΙΣΙΟ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ
ΚΑΙ Η ΑΥΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
ΝΑΝ Η ΜΟΝΗ Μ’ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ
ΚΙ ΑΝ ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΜΕΣ’ ΣΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
ΤΟΥ ΒΟΡΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΗΤΟ
Η Μ’ ΟΛΟΛΑΜΠΡΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΣΤΗ ΡΑΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ
Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΙ
ΠΕΡΑΜΑ ΤΗΣ ΘΑΝ ΑΥΤΟ
ΕΥΛΑΒΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
ΤΟ ΑΝΤΡΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ
ΚΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ
ΚΑΙ ΧΡΥΣΙΖΕΙ Η ΑΝΑΤΟΛΗ
ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΘΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ ΘΑ ΥΜΝΕΙ.
ΑΘΗΝΑΙ
Ν. Κ. ΓΙΟΚΑΛΑΣ “
Ακολουθούν και κάποιες φωτογραφίες, η τελευταία από το Αρχαιολογικό μας Μουσείο και οι λοιπές από τον μπροστινό αύλειο χώρο του Γιοκάλειου, στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει αρχαίους κίονες από Καρυστινό μάρμαρο και άλλα αρχαία κομμάτια, έναν παλιό οδοστρωτήρα αλλά και να ξαποστάσει στα παγκάκια κάτω από τα ωραία δέντρα, θαυμάζοντας και το Μπούρτζι. Τα δέντρα, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, ήταν κάποτε πολλά περισσότερα και δύο πανύψηλοι φοίνικες στόλιζαν δεξιά και αριστερά την είσοδο του Γιοκάλειου.
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός