Tα ευρήματα των ανασκαφών στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος
Σπουδαία τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο ιερό της Εύβοιας. Τεκμηριώνουν μάλιστα τη συμμετοχή του ιερού αυτού στις θρησκευτικές πρακτικές των Ερετριέων και των Ευβοέων γενικότερα, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής της Αμαρύνθου με την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από 20-7-2020 μέχρι 28-8-2020 στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος (2020-2024) συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα Swiss School of Archaeology in Greece.
Για τη συνέχεια, στα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες θα επικεντρώσουν την έρευνα στην εξεύρεση των αρχικών φάσεων της λατρείας στο σημαντικό αυτό ιερό της Εύβοιας.
Αναλυτικότερα, σε κεντρικό σημείο του ιερού εντοπίστηκε υστεροαρχαϊκός ναός. Πρόκειται για κτήριο διαστάσεων 10 × 30 μ. με μία κιονοστοιχία στον κεντρικό άξονα, από το οποίο σώζεται το συμπαγές θεμέλιο. Σε επαφή με τα θεμέλια του κτηρίου εναποτέθηκαν αναθήματα του 7ου και 6ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα μελανόμορφα αγγεία (όπως ένας αμφορέας με παράσταση Μέδουσας), πήλινα ειδώλια, σφραγιδόλιθοι σε σχήμα σκαραβαίου και ειδώλια από φαγεντιανή εισηγμένα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αγγεία τοπικής παραγωγής όπως πρόχοι με ψηλό λαιμό και υδρίσκες, όμοιου τύπου με αγγεία που έχουν βρεθεί σε μεγάλο αριθμό στις ανασκαφές των αρχαϊκών χώρων λατρείας γυναικείων θεοτήτων στην Ερέτρια.
Ολοκληρώθηκε επίσης η ανασκαφή της μεγάλης υστεροκλασικής- ελληνιστικής στοάς. Το μνημειακού χαρακτήρα κτήριο, με 27 δωρικούς κίονες στην πρόσοψή του, έχει μήκος 69 μ. και περιέβαλλε το ιερό προς τα ανατολικά. Στα βόρεια, μια στοά και μία σειρά από τρία κτήρια μικρών διαστάσεων οριοθετούσαν το τέμενος.
Σημ. Στη φωτογραφία αναπαράσταση της ανατολικής στοάς, με τους 27 δωρικούς κίονες και μήκος 69 μ.
Πηγή Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού