28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας

Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας

Ένα εμβληματικό σημείο της Χαλκίδας μας, στην ηπειρωτική της ακτή, αποτελεί σίγουρα το Κάστρο/Φρούριο Καράμπαμπα, Εύβοιας φίλοι. Είναι οχύρωση που βρίσκεται συγκεκριμένα επάνω στο λόφο Φούρκα. Χτίστηκε σε αυτήν την στρατηγική θέση για να ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας.
Αν και πιθανότατα πρωτοοχυρώθηκε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, το σημερινό κάστρο οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684 για την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς, σε σχέδια μάλιστα του Βενετού Τζερόλιμο Γκαλόπο, και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή παρά Τουρκική.

Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητα του Κάστρου μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας (παραδόθηκε αμαχητί από τους Τούρκους με τη συνθήκη του 1833) αν και το 1688 πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι. Αλλά και στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, παρά τις επανειλημμένες τους προσπάθειες, οι Έλληνες δεν κατάφεραν να καταλάβουν την Χαλκίδα.

Η Χαλκίδα στο βάθος των χρόνων παρέμεινε μια πραγματικά απόρθητη πόλη χάρη στα δύο κάστρα της. Αυτό του Καράμπαμπα και το απέναντι, το πολύ ισχυρό κάστρο της Χαλκίδας. Το ωραιότατο κάστρο της Χαλκίδας κατεδαφίστηκε δυστυχώς από έναν δήμαρχο το 1885 (επί πρωθυπουργίας Τρικούπη) και η Χαλκίδα έχασε τεράστιο μέρος της γραφικότητας και της ομορφιάς της.

Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου του Φρουρίου βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο εκεί όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου. Το μόνο κτίσμα που σώζεται ως τις μέρες μας καλά, βρίσκεται μέσα στον περίβολο και είναι ο ναός ο αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία (από το 1895).
Το δυτικό άκρο του τείχους, στο ψηλότερο σημείο του λόφου, καταλαμβάνει ένας επτάπλευρος πύργος που είναι και η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Οι τοίχοι του έχουν πάχος 3,5 μέτρα εξωτερικά, το ύψος των τειχών είναι 6 μέτρα και στο εσωτερικό του υπήρχε δεξαμενή. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από έναν στενό, καμαροσκεπή και λαβυρινθοειδή διάδρομο.
Στις επάλξεις του ανατολικού προμαχώνα βρίσκονται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα.
Στο βόρειο τμήμα του τείχους διατηρούνται ως στις μέρες μας οι τυφεκιοθυρίδες.

Στο σήμερα, Εύβοιας φίλοι, εκθεσιακός χώρος καταλαμβάνει τον εσωτερικό διάδρομο του δυτικού πύργου. Εδώ διοργανώνονται παρουσιάσεις και εκθέσεις γλυπτών, ανάγλυφων παραστάσεων κλπ από διάφορες εποχές.

Το Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας

Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Εμπορικός Συλλ. Χαλκίδας: Πρόσκληση πρακτικής άσκησης ανέργων

Εμπορικός Συλλ. Χαλκίδας: Πρόσκληση πρακτικής άσκησης ανέργων

ΑΑΔΕ: Tο σχέδιο δράσης για το 2024

ΑΑΔΕ: Tο σχέδιο δράσης για το 2024