28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Κύλινδροι ή Κολώνες, από τα παλιά μαρμαρορυχεία Καρυστίας

Κύλινδροι ή Κολώνες, από τα παλιά μαρμαρορυχεία Καρυστίας

Οι Κύλινδροι ή Κολώνες είναι τέλεια επεξεργασμένοι μονόλιθοι κιόνες μεγάλων διαστάσεων (δωδεκάμετροι συνήθως και διαμέτρου περίπου 1,5 μέτρου) από τα μαρμαρωρυχεία των Μύλων της Καρυστίας. Τα λατομεία αυτά που ανήκαν στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορική περιουσία (του Καίσαρα) ανάγονται χρονικά περίπου δυό αιώνες πριν τη γέννηση του Χριστού και λειτούργησαν μάλιστα για μια μεγάλη περίοδο στην αρχαιότητα.

Μεγάλα μαρμαρωρυχεία διασώζονται μέχρι και σήμερα εκτός από την Κάρυστο (στους Μύλους και στην περιοχή του Αετού), στο Μαρμάρι και στα Στύρα. Οι φωτογραφίες εδώ είναι στο λατομείο των Μύλων, μια πανέμορφη περιοχή στα ψηλότερα της Καρύστου, όπου κατασκευάζονταν κίονες για όλα τα πολυτελή οικοδομήματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, και όπου παραμένουν αναξιοποίητες μέχρι τις μέρες μας καμμιά δεκαριά κολώνες. Οι Κολώνες φαίνεται να εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή μας λόγω απότομης παύσης της λειτουργίας των λατομείων. Αποτελούν, βέβαια, ένα από τα σπουδαία τουριστικά αξιοθέατα της νότιας Εύβοιας, αφού οι επισκέπτες φτάνουν εδώ ανηφορίζοντας μετά τους Μύλους διαμέσου ενός πανέμορφου μονοπατιού, με εξαιρετική θέα στον κόλπο της Καρύστου και την ευρύτερη περιοχή!

Τα εκλεκτής ποιότητας μάρμαρα μεταφέρθηκαν από εδώ παντού στον αρχαίο κόσμο, ως επί το πλείστον όμως στη Ρώμη, όπου χρησιμοποιήθηκαν σε πολυάριθμα μνημεία, τόσο σε δημόσια κτίρια και αγορές όσο και σε ιδιωτικές επαύλεις!
Η ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας είχε ορυχεία εξόρυξης του πετρώματος cipollino, που είναι ένα είδος μάρμαρου. Το ιταλικό όνομά του σημαίνει “κρεμμυδάκι”, εξ αιτίας της δομής του πετρώματος αυτού, που περιέχει πολλές στρώσεις και ήταν πράσινου χρώματος με λευκά “νερά”. Βέβαια ο μεγαλύτερος όγκος του ιδιαίτερου αυτού μαρμάρου έχει εξαντληθεί και στις μέρες μας γνωρίζουμε την χαρακτηριστική πράσινη πέτρα Καρύστου, που είναι σχιστόλιθος και που πολλά λατομεία (σε Άγιο Δημήτριο, Μελισσώνα, Λάλα, Φυγιά/Π.Λαφιών κ.α.) εξακολουθούν να κάνουν εξόρυξη, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, τόσο με την πώληση του ιδιαίτερου αυτού τοπικού προϊόντος αλλά και της συνυφασμένης ανάπτυξης των σχετικών οικοδομικών επαγγελμάτων.

(Η τελευταίες φωτογραφίες μου από το Λιμάνι της Καρύστου, με την καρδιά από ‘τσιπολίνο’)

Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82+%CE%BC%CE%B5+%CE%B5%CF%86+%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF.jpg
.jpg
κολονα εφ.jpg
κολονες υπεροχη με Κ εφ.jpg
Υπογραφή απόφασης Ανάπλασης Παραλίας Λίμνης σε μήκος 750μ.

Υπογραφή απόφασης Ανάπλασης Παραλίας Λίμνης σε μήκος 750μ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Χαλκίδα στις 16 & 17/3/2024

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Χαλκίδα στις 16 & 17/3/2024