Θέσεις Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας για την ανάπτυξη στην περιοχή
“Ο ΣΠΠΕΝΚ είναι ένας ιστορικός Σύλλογος της Νότιας Καρυστίας, που περιλαμβάνει τον σημερινό Δήμο Καρύστου δηλαδή Στυρα, Μαρμαρι, Καφηρέα και Κάρυστο (Δημοτικές Ενότητες).
Η περιοχή μας είναι καθαρά αγροτική και κτηνοτροφική με μέτριο τουρισμό αλλά με δυνατότητες ανάπτυξης κυρίως του οικοτουρισμού και αθλητικού τουρισμού.
Η περιοχή είναι κυρίως ορεινή, με φαράγγια όπου υπάρχει πλούσια βλάστηση εκ των οποίων μερικά είναι επισκέψιμα για περιπατητικό τουρισμό, όπως το φαράγγι του Δημοσάρη.
Οι ορεινές πεζούλες και τα οροπέδια του βουνού Όχη με τις πολλές πηγές και τα ρέματα που έχουν νερό όλο το χρόνο, είναι κατάλληλα μέρη για βιολογική γεωργία και ημιελευθερη κτηνοτροφία.
Τα τοπικά είδη αίγας και προβάτου (16000 αιγοπρόβατα εκτρέφονται στη περιοχή) δίνουν εξαιρετικής ποιότητας ζωικά προϊόντα.
Κρίνεται απαραίτητη η πιστοποίηση αυτών των προϊόντων και η εξαγωγή τους από αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου η βοήθεια της Περιφέρειας πρέπει να είναι καθοριστική.
Στην περιοχή παράγεται επίσης εξαιρετικό μέλι και είναι αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κλάδου με τυποποίηση προϊόντων και εξαγωγές.
Τεράστιο εμπόδιο στην Βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι η συσσώρευση αιολικών σταθμών στην ορεινή Καρυστία.
Εάν δεν σταματήσει η εγκατάσταση αυτών των αιολικών σταθμών, οι υπόλοιποι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας θα υποβαθμιστούν, τα χωριά του Καφηρέα που περικυκλώνονται από ανεμογεννήτριες θα γίνουν μη βιώσιμα, η φυσική ομορφιά των τοπίων του βουνού Όχη θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα, η βιοποικιλοτητα θα υποστεί πλήγμα και η βλάστηση θα ελαττωθεί σε βαθμό που θα έχουμε εξαφάνιση μελισσοκομικών φυτών και βοτάνων.
Άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης της Νότιας Καρυστίας
1. Διαχείριση σκουπιδιών.Τα σκουπίδια θάβονται χωρίς ανακύκλωση σε χωματερή η οποία πολλές φορές αυτοαναφλεγεται - Πρόβλημα από διασπορά διοξινών και μόλυνση υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
2. Κρίνεται απαραίτητη η προστασία του υδροβιότοπου Καρύστου, η απαγόρευση του μπαζώματος τμημάτων του και η ανάδειξη του σαν τόπος περιπάτου και αναψυχής.
3. Άμεση επίλυση της υδροδότησης του Δήμου. Ενώ υπάρχουν αρκετές πηγές πόσιμου ύδατος, η διαχείριση του νερού στην Καρυστία είναι πρωτόγονη.
Κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή μικρών φραγμάτων σαν αποθήκες νερού σε χειμάρρους χωρίς ζημιά στο περιβάλλον, σύγχρονες δεξαμενές στα χωριά, έλεγχος των γεωτρήσεων στον κάμπο της Καρύστου, εκσυγχρονισμός δικτύων, διυλιστήριο για την υδροδότηση της πόλης της Καρύστου και του Μαρμαρίου και εξαφάνιση εστιών μόλυνσης του πόσιμου νερού.
Επίσης περιορισμός στην υδροληψία από τον ποταμό Δημοσάρη και νομιμοποίηση του αυθαίρετου αντλιοστασίου στις πηγές του.
4. Πραγματική προστασία της περιοχής Natura του Δήμου Καρύστου από απειλές όπως λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, πυρκαγιές και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για την αξία της διατήρησης της βιοποικιλότητας του βουνού Όχη.
5. Ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον.
6. Ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας.
7. Προώθηση της σύνδεσης της Νότιας Καρυστίας με τις Κυκλάδες από όποιο λιμάνι, Μαρμαρίου η Καρύστου, είναι κατάλληλο.
8. Ανάδειξη των Μεγαλιθικών Μνημείων της Νότιας Καρυστίας (Δρακόσπιτα)
9. Απαραίτητη προϋπόθεση για την Βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι η απαγόρευση εγκατάστασης περισσότερων αιολικών σταθμων γιατί η ζημιά είναι ήδη οριακή και ορατή.”
Πηγή Σππενκ Σύλλογος