Ρολογάκι-ρολογάκι..
- Ρολογάκι-ρολογάκι, τί ώρα είναι;
- Δύο βήματα πίσω!
Το παίζατε κι εσείς αυτό το ομαδικό παιχνίδι, όταν ήσασταν παιδιά; Εμένα πάντως ήταν από τα αγαπημένα μου!
Τι αγώνας κι αυτός μέχρι να μάθουμε την ώρα; Το πρώτο μας ρολόι στα μικράτα μου, συνήθως μας το δώριζαν στην πρώτη γυμνασίου, μιας και κόστιζε αρκετά η αγορά του και μόνο τότε θεωρούμασταν μεγάλα παιδιά για να το προστατέψουμε από φθορές! Και όταν στο δρόμο για το σχολειό, ρωτούσαμε την ώρα και κάποιος “μεγάλος” μας απαντούσε π.χ. η ώρα είναι 7.50, δεν καταλαβαίναμε την τύφλα μας και ρωτούσαμε παρακάτω άλλον περαστικό για να καταλάβουμε αν αργήσαμε στο μάθημα!
Τώρα και τα κινητά ακόμα αλλάζουν μόνα τους την ώρα! Είτε είναι η αλλαγή της εποχικής, είτε ταξιδεύουμε στο εξωτερικό..
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2019, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις 31, η ώρα αλλάζει από χειμερινή σε θερινή με τους ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, και στις 03.00 τα ξημερώματα να δείχνουν 04.00 (μία ώρα μπροστά τον Μάρτιο και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου).
Η ενιαία ζώνη ώρας πρόκειται να καταργηθεί μετά το 2021, μετά την σχετική πρόσφατη απόφαση της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω του πλήθους των φωνών και τον σκεπτικισμό ως προς τις αρνητικές συνέπειες από αυτήν την αλλαγή.
Kαι επειδή ίσως ενδιαφέρεστε, Εύβοιας φίλοι, να μάθετε πώς ξεκίνησε η τροποποίηση της ισχύουσας μέχρι τώρα ώρας, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν που ..εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα, το 1784. Στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση από τον Γουίλιαμ Γουίλετ στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας, για να αποφεύγεται η «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η ιδέα πρωτοεφαρμόστηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Αργότερα το μέτρο καταργήθηκε αλλά ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής υιοθετήθηκε το 1973.
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου