Δρακόσπιτα Στύρων Εύβοιας φίλοι - 16 φωτογραφίες
Τα δρακόσπιτα είναι ιδιαίτερα λατρευτικά κτίσματα των κλασικών και των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων και βρίσκονται στην Καρυστία, στη νότια Εύβοια, όπου έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα 23 κτίσματα. “Δρακόσπιτα” τα έχει ονομάσει ο γηγενής πληθυσμός, λόγω του μεγέθους των χρησιμοποιούμενων λίθων, που θεωρούνταν αδύνατον να τοποθετηθούν από απλούς ανθρώπους, μάλιστα σε τέτοια απομονωμένα και απόκρημνα μέρη. Η τελειότητα της κατασκευής τους πραγματικά εκπλήσσει, Εύβοιας φίλοι!
Τα κτίσματα έχουν τοιχοποιία με τεράστιες πέτρες, άψογα λαξευμένες, τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη και συγκρατούμενες χωρίς συνδετικό κονίαμα, αποκλειστικά από το μεγάλο βάρος τους. Οι λίθοι συγκλίνουν ανεβαίνοντας σε ύψος και αφήνουν τελικά στη μέση της οροφής ένα μακρόστενο, συνήθως, άνοιγμα, για να φωτίζεται το εσωτερικό του και να εξέρχεται ο καπνός της εστίας. Το άνοιγμα αυτό είναι μοναδικό - πλην της εισόδου - αν και στο δρακόσπιτο της Όχης υπάρχουν και ανοίγματα παράθυρων. Τα κτίσματα είναι τετραγωνικά, αλλά στο συγκρότημα των Στύρων υπάρχει και ένα κυκλικής κατασκευής (2η, 5η, 10η και 11η φωτογραφία). Τα δρακόσπιτα θεωρούνται ότι είναι τόποι θρησκευτικής αρχικά λατρείας, που στους μετέπειτα χρόνους χρησίμευσαν για φυλάκια, φρυκτωρίες (κτίσματα απ΄όπου μεταβίβαζαν πληροφορίες με χρήση πυρσών στη διάρκεια της νύχτας), αγροικίες ή και καταφύγια.
Σε αυτό το αφιέρωμα, Εύβοιας φίλοι θα επισκεφθούμε μαζί το συγκρότημα της περιοχής Πάλλης-Λάκκας Στύρων, το οποίο αποτελείται από τρία κτίσματα, πολύ καλά διατηρούμενων μέχρι τις μέρες μας. Δρακόσπιτα υπάρχουν και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής των Στύρων, στην κορυφή του βουνού της Όχης Καρύστου (κοντά στην παρόμοιας κατασκευής μεγαλιθική εκκλησιά του Προφήτη Ηλία) και στο Νημπορειό Καρυστίας.
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός