Καλωσήρθες, βρεγμένε Νοέμβρη!
Καλωσήρθες, βρεγμένε Νοέμβρη! Όσο κι αν μας "μηνάς"(11 Νοεμβρίου του Αγίου Μηνά) ότι το κρύο "αντριεύει"(30 Νοεμβρίου του Αγίου Αντρέα) για τα καλά, είναι πάντα πολλές οι χάρες σου!
Έχεις μέρες γαλήνιες και δροσερές..πανέμορφα κυκλάμινα και ζουμπούλια ... αγριόχορτα να συνοδεύουν βραστά τα λουκάνικα και τις πιπεριές που ψήνονται μέσα στη θαλπωρή του τζακιού, της ξυλόσομπας ή του φούρνου, εντυπωσιακά πεφταστέρια, εκπτώσεις στα μαγαζιά (πως και πως τις περιμέναμε παλιά) μπας και δουλέψουν κι οι επαγγελματίες του τόπου!
Θυμάμαι πάντα τέτοια μέρα και μια παροιμία που έλεγε ο παππούς μου ο Κώστας Νάτσος, ο κτηνοτρόφος και γεωργός, (πολύ μου άρεσε γιατί είχε και θάλασσα και άστρα μέσα) "Στις δεκαεφτά ή στις δεκαοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό" μιας και το πανέμορφο σμήνος των Πλειάδων, όπως αυτή αλλιώς λέγεται, δύει αμέσως μετά το λιόγερμα, που τόσο απαράμιλλα στολίζει τα ευβοιώτικα δειλινά μας!
Το σημαντικότερο ουράνιο σημάδι, λοιπόν, τον μήνα αυτόν και που αιώνες τώρα οργανώνει τις διάφορες εργασίες των γεωργών και των κτηνοτρόφων, είναι ο αστερισμός της Πούλιας, όπως την αποκαλεί ο λαός. Η ανατολή τέλος Μαϊου και η δύση της στις 14 Νοεμβρίου - ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φιλίππου - σημαδεύουν το πρώτο την αρχή του καλοκαιριού και το δεύτερο την αρχή του χειμώνα.
Σημαντικές μέρες του νέου μήνα:
* στις 8 Νοέμβρη, των Ταξιαρχών,
* στις 17 Νοέμβρη, σχολική αργία - επέτειος της εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ”
(το 1973, κατά της δικτατορίας του 1967).
* στις 21 Νοέμβρη “Τα Εισόδια Της Θεοτόκου”, επονομαζόμενης και “Παναγιάς της πολυσπορίτισσας”. Είναι η τυπική γιορτή της σποράς, και τη μέρα αυτή οι γεωργοί δεν εργάζονται. Οι αγρότες, ως επί το πλείστον, συνηθίζουν να τρώνε τα “πολυσπόρια” (βρασμένους σπόρους διάφορων δημητριακών με αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, πετιμέζι).
* στις 30 Νοέμβρη, του Αγίου Ανδρέα.
Δεν ξέρω σε εσάς αλλά εμένα μου αρέσει να θυμάμαι τις παροιμίες που παλιότερα ανέφεραν σε κάθε ευκαιρία οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, μια και είχε η κάθε μια τους βαθύτερο νόημα.. Αν θέλετε, ας τις δούμε και μαζί!
* Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας!
* Τον Οκτώβρη τα κουδούνια, το Νοέμβρη παραμύθια.
* Νοέμβρη νόα κι έσπερνε, Δεκέμβρη ιδέ κι απόσπειρε, κι έμπα και στ’ αμπέλι σου
καλονοικοκύρης μέσα.
* Ο Νοέμβρης με βροχή, σκάβει, σπέρνει όλη τη γη.
* Το Νοέμβρη κρύο κάνει κι η φωτιά θα μας ζεστάνει.
* Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμά της στέλνει: “Ούτε τσοπάνος στα βουνά, ούτε ζευγάς στους
κάμπους”.
* Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
* Ο Νοέμβρης έκλεισε; Τα ζευγάρια είναι στο στάβλο.
* Ο Νοέμβρης σα θα έλθει τα γομάρια μέσα κλείνει.
* Ο Νοέμβρης κι αν βροντά, το κρασάκι να ’ναι καλά!
* Ο Νοέμβρης με βροχή, σκάβει, σπέρνει όλη τη γη.
* Το Νοέμβρη κρύο κάνει κι η φωτιά θα μας ζεστάνει.
* Το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη, φύτευε καταβολάδες.
* Του Σαρανταμέρου η μέρα, “καλημέρα” – “καλησπέρα”.
* Άη Μηνάς εμήνυσε του πάππου του χειμώνα: “Έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ’ Άη Φιλίππου αυτού
είμαι”.
* Σ’ τσι τριάντα, τ’ Αγι-Αντριός, αντριεύεται το κρύο.
Ας είναι ένας γλυκός από καιρική άποψη μήνας αυτός, με πολλές χαρές και προκοπή για όλους σας, αγαπημένοι Εύβοιας φίλοι!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός