Κυρία Ναταλία, η Σοφούλα συνέχεια τηλεόραση βλέπει!
Το τελευταίο ελεύθερο Σαββατοκύριακο των μαθητών και των γονιών τους είναι αυτό, αφού η νέα σχολική χρονιά ξεκινά στις 13 Σεπτεμβρίου 2021!
Κάτω από τις ιδιαίτερες μαθησιακές συνθήκες για άλλη μια χρονιά λόγω κορωνοϊού, εύχομαι οι νέοι και οι νέες μας να συνεχίσουν να αναζητούν την Απόλαυση που πραγματικά μπορεί να προσφέρει η γνώση και το διάβασμα!
Μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα απαιτείται από όσους γονείς έχουν πρωτάκια-δευτεράκια είτε στο Δημοτικό, είτε στις ξένες γλώσσες! Επειδή από μικροί μαθαίνουμε, όπως και να το κάνουμε, ας τα κατευθύνουμε εξ αρχής σωστά, να στρώνονται ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ και να μελετούν απερίσπαστα! Χωρίς κουκλίτσες/αυτοκινητάκια από δίπλα, ούτε TV/PC/ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΟΧΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ αναμμένα παραδίπλα.. Συγκέντρωση στη μελέτη και μάλιστα μέσα σε συγκεκριμένη ώρα. Όχι όλη τη μέρα διάβασμα, ούτε λίγο διάβασμα τώρα και το υπόλοιπο το βράδυ! Ας ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε ένα χρονικό πλαίσιο (εδώ χρειάζεται προσπάθεια και εξάσκηση - όπως κάνουν οι αθλητές) και μετά να είναι ξένοιαστα στο παιχνίδι ή στη βόλτα που είναι όλως διόλου απαραίτητα στην κάθε μέρα!
Μητέρα μαθητριούλας μου παραπονιόταν όταν έρχονταν (δυστυχώς μόνο) για τους ελέγχους..
"- Κυρία Ναταλία, η Σοφούλα συνέχεια τηλεόραση βλέπει! Δεν ξέρω τι να την κάνω!" Η συγκεκριμένη οικογένεια, γνωρίζω καλά, είχε τηλεοράσεις σε όλα τα δωμάτια, η δε μητέρα είχε αναμμένη την TV από το πρωί που έφτιαχνε τα πρωινά και μετά που μαγείρευε στην κουζίνα, συνέχιζε με σήριαλ κλπ στο σαλόνι, και κατέληγε να κοιμάται με αναμμένη την τηλεόραση! ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ περισσότερο από 1.000.000 συμβουλές και άλλα τόσα ΜΗ! Ας προσθέσω εδώ, ότι καλό είναι να αποφεύγετε τις αρνητικές λέξεις, φίλοι μας! ΜΗ και ΜΗ ισοδυναμούν με ΝΑΙ και λειτουργούν αντίθετα συνήθως! Αντί να πείτε, για παράδειγμα: "- Μη ξεχάσεις την ορθογραφία σου!" προτιμήστε: "- Θυμήσου την ορθογραφία σου!" Και ανοίξτε κι εσείς ένα βιβλίο, ένα περιοδικό.. ή ασχοληθείτε παράλληλα με κάτι δικό σας, αλλά πάντα σε περιβάλλον ήρεμο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μελέτης.
Θα ήθελα να σας θυμίσω ακόμα δύο πολύ σημαντικές ρήσεις:
-> Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί, είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του.
-> Δώστε στα παιδιά φτερά, αλλά αφήστε τα να μάθουν να πετούν ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ!
Οι σοφές κουβέντες ανήκουν στον Καρλ Γιούνγκ (η πρώτη) και Γκαμπριέλ Μαρκές (η δεύτερη) και μας τονίζουν ξεκάθαρα κάποια πράγματα που καθορίζουν κατά πολύ την ευτυχία των παιδιών μας, καθώς επίσης μας δείχνουν για μια ακόμα φορά, πόσο σημαντική είναι η στάση μας για τη ορθή στήριξη των παιδιών μας στην περίοδο της σχολικής και όχι μόνο ζωής τους.
Είχα μαθητές πολύ δυστυχισμένους επειδή έπρεπε να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών που απεχθάνονταν! Μαθητής μου είχε εκμυστηρευτεί.. "- Κυρία Ναταλία, δεν δήλωσα Νομική στο μηχανογραφικό, αλλά Οικονομικό! Δεν το ξέρουν! Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι σιχαίνομαι να δουλέψω το δικηγορικό τους γραφείο! Τους μισώ!"
Και άλλους που κατέστρεφε κάποιος χειριστικός γονιός, που "δεν άντεχε" να απομακρυνθεί έστω λίγο από τον δύστυχο έφηβο, να του επιτρέψει να πάει και αυτός να διασκεδάσει ή και να σαχλαμαρίσει με τους συνομήλικους, που τελικά τον περιθωριοποιούσαν!
Και επειδή τα παιδιά, όπως καταλήγουν πολλές επιστημονικές έρευνες, συνήθως ό,τι κάνουν το κάνουν για να αποφύγουν τον κόπο και τον πόνο, η πολύχρονη πείρα μου σαν εκπαιδευτικού και μητέρας, λέει ότι ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ και η χαρά είναι τα ισχυρότερα όπλα μας στον αγώνα του διαβάσματος! Υποδεχτείτε τα παιδιά στο σπίτι με χαμόγελα και αστεία, και αποφύγετε ερωτήσεις για βαθμούς και μπράβο... Ρωτήστε τα αν πέρασαν όμορφα στο σχολείο, τί ευχάριστο έγινε με τους δασκάλους, τους συμμαθητές... χαλαρά... και τα παιδιά θα ξεδιπλώσουν μετά την καρδιά τους και για τα πιο δύσκολα ή δυσάρεστα!
ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΜΑ ΠΑΝΤΑ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ! Όσοι δεν το φροντίζουν αυτό από νωρίς και δεν παλεύουν για τη διατήρησή του, όσο μεγαλώνει το παιδί, δυσκολεύονται αφάνταστα όταν αυτό μπαίνει στην εφηβεία και συνήθως χάνονται πολλά (ιδιαίτερα αν το παιδί μπλέξει με παρέες ακατάλληλες)!
Και για να αστειευτούμε λίγο, αν τυχόν σας τηλεφωνήσει η δασκάλα και σας πει...
- Κυρία μου, σας τηλεφωνώ γιατί το παιδί σας είναι πολύ ζωηρό!
Απλά και ήρεμα απαντήστε...
- Μα εγώ 3 μήνες που το είχα 24 ώρες το 24ωρο σπίτι, σας τηλεφώνησα να παραπονεθώ, κυρία δασκάλα;!
ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, λοιπόν, μαθητές, δασκάλους, γονείς, ακόμα και παππούδες/γιαγιάδες που συμπαραστέκονται!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου (εκπαιδευτικός)