Σχολικές εξετάσεις & διατροφή σπουδαστών-Έχετε παπαγάλο στο σπίτι;
Τις μέρες αυτές δοκιμάζονται οι αντοχές και οι αποδόσεις παιδιών/νέων/γονιών, αφού όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας: τα μαθήματα στα Γενικά Λύκεια ολοκληρώθηκαν και οι απολυτήριες εξετάσεις τους θα ολοκληρωθούν για την Γ΄ Λυκείου στις 30 Μαΐου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις για τις Α’ και Β’ στις 15 Ιουνίου, στα δε Γυμνάσια τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις τους θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.
'Εχω γράψει πολλά κατά καιρούς (με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού για περισσότερα από 35 χρόνια) για την Αγάπη, την Υπομονή και την Ηρεμία, που αποτελούν τα απαραίτητα όπλα των γονιών στον αγώνα συμπαράστασης των μαθητών.
Επανέρχομαι τώρα με τις σοφές κουβέντες των Καρλ Γιούνγκ (η πρώτη) και Γκαμπριέλ Μαρκές (η δεύτερη), επειδή θα ήθελα να θυμίσω για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η στάση των γονιών για τη ορθή στήριξη των παιδιών τους και στην περίοδο των εξετάσεων.
-> Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί, είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του
-> Δώστε στα παιδιά φτερά αλλά αφήστε τα να μάθουν να πετούν μόνα τους
Και έπειτα να ευχηθώ στους μαθητές να κατορθώσουν να αφήσουν στο περιθώριο άγχος, υστερίες, αβεβαιότητα, στερεότυπα (κοινωνικός αντίκτυπος, ρετσινιές «αποτυχίας», ψευτοδόξα «επιτυχίας» κλπ) και με ηρεμία και πίστη να γράψουν αυτά που έμαθαν… με το νου προσηλωμένο στον αγώνα και στα όνειρα που έκαναν όλη τη χρονιά και που τώρα θα ευοδωθούν.
Μια βαθειά αναπνοή ακόμα, παιδιά, και σε λίγο οι παραλίες θα σας απολαύσουν! Έχετε πολλές εξετάσεις να δώσετε ακόμα στη ζωή! Και κατά την άποψή μου, οι τωρινές δεν είναι από τις πιο σημαντικές...
———————-> Παραθέτω με συντομία και κάποια βασικά που αν και γνωστά, ίσως τα παραβλέπουμε, δεδομενου ότι μεγάλη σημασία έχει και η σωστή διατροφή των παιδιών.
Όταν κάποτε ο γιος μου στην τρίτη Λυκείου ετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές, του αγόραζα από το διπλανό κατάστημα ξηρών καρπών πολλά σακκουλάκια με ηλιόσπορους, επειδή διάβασα ότι ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκέφαλου.
Και ο κυρ- Κωστής, ο ιδιοκτήτης, με ρώτησε μια μέρα...
- 'Eχετε παπαγάλο στο σπίτι, εεε;
- Eυτυχώς, όχι, κυρ-Κωστή μου... Στο σπίτι μας δεν ταϊσαμε ποτέ ούτε παπαγάλο, ούτε παπαγαλάκια! Για το Στέφανο τα αγοράζω, που του αρέσουν και τον ωφελούν πολύ...
Η σωστή λειτουργία, λοιπόν, όλων των μηχανισμών του σώματός μας και η ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, σχετίζεται άμεσα με την επαρκή πρόσληψη βιταμινών, μέταλλων και ιχνοστοιχείων.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
του συμπλέγματος Β -πηγές: προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, λαχανικά
Βιταμίνη Ε- πηγές: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί
Ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού Βιταμίνη C- πηγές: εσπεριδοειδή, μαϊντανός, κόκκινη πιπεριά, λαχανικά
Βιταμίνη Α- πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, βερίκοκα, καρότα, συκώτι
Μέγιστη δυνατότητα συγκέντρωσης και μνήμης Βιταμίνη D- πηγές: φυσική πηγή το φώς του ήλιου (με αποφυγή πάντα υπερβολές και τις ώρες του μεσημεριού), ενώ καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο τόνος.
ΜΕΤΑΛΛΑ και ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Φώσφορος, Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρος πολύ σημαντικά όλα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
•Πηγές φωσφόρου: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά , κρέας, ψάρια
•Πηγές Ασβεστίου: γαλακτοκομικά προϊόντα, ταχίνι, αμύγδαλα και κάποια λαχανικά
•Πηγές Σιδήρου: κρέας (βοδινό κυρίως), ψάρια, πουλερικά, καρύδια, πράσινα μέρη λαχανικών
•Πηγές Μαγνησίου: μπανάνες, ξηροί καρποί, όσπρια
•Πηγές Σεληνίου: κρέας, αυγά, ξηροί καρποί
•Πηγές Ψευδαργύρου: οστρακοειδή, κρέας, όσπρια
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΛΙΠΗ - ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Η σωστή διατροφή εξεταζόμενων και μη, συνιστάται να περιλαμβάνει πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως ελαιόλαδο (ω-6 λιπαρά οξέα) και ψάρια ( ω-3 λιπαρά οξέα, πηγές ω-3 αποτελούν και οι ξηροί καρποί).
Τα ω-3 λιπαρά οξέα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.
Ένα πλήρες διαιτολόγιο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, ζωικής και φυτικής προέλευσης. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, βέβαια, έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από αυτές φυτικής προέλευσης. Με σωστούς συνδυασμούς, όμως, μπορούμε να αυξήσουμε τη βιολογική αξία των δεύτερων, όπως ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΡΥΖΙ, για να μας δίνουν πρωτεΐνες εφάμιλλες με αυτές του κρέατος.
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου