Εποχή ανθοφορίας και επικονίασης αλλά και ψεκασμών..
Η Άνοιξη είναι η εποχή της ανθοφορίας και οι μέλισσες, που είναι οι σημαντικότεροι επικονιαστές της φύσης, έχουν πέσει με τα μούτρα στο μοναδικό έργο τους! Πετώντας ακούραστες από λουλούδι σε λουλούδι, παίρνουν μεγάλες ποσότητες γύρης στα λεπτά ποδαράκια τους, μεταφέροντάς την από τους ανθήρες του ενός άνθους στο επόμενο.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εκβλάστηση του γυρεόκοκου, η γονιμοποίηση του άνθους και η δημιουργία καρπού.
Οι μέλισσες, δηλαδή, προκειμένου να τραφούν, συλλέγουν την γύρη, την πλάθουν και την μεταφέρουν, στα πίσω ποδαράκια τους και στα ειδικά ‘καλαθάκια’ στο σώμα τους, στην κυψέλη. Έτσι, μέσα στην ανεπανάληπτη σοφία της φύσης οι μέλισσες, καθώς επίσης άλλα έντομα, από τη μια τρέφονται από την γύρη των ανθών, παράλληλα ωστόσο συμβάλουν καθοριστικά στην γονιμοποίησή τους. Η σπουδαιότερη προσφορά της μέλισσας είναι ακριβώς η επικονίαση και δευτερευόντως η παραγωγή του υπέροχου μελιού.
Η όλη ισορροπία και αναπαραγωγή όχι μόνο στο φυτικό αλλά και στο ζωικό περιβάλλον -δεδομένου ότι τόσα ζώα τρέφονται από τα φυτά- στηρίζεται στο τεράστιο έργο των μελισσών κατά βάση και των λοιπών εντόμων. Έχετε ίσως διαβάσει ή ακούσει, Εύβοιας φίλοι, τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν ότι “αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει”!
Η εξέλιξη στο βασίλειο της φύσης, τόσο όσον αφορά στα φυτά αλλά και στα έντομα, ακολουθεί τους ίδιους προαιώνιους, αργούς ρυθμούς. Η εξέλιξη όμως στα ανθρώπινα δεδομένα γνωρίζει φρενήρεις ρυθμούς και συντελείται σε βάρος της φύσης! Καίγονται τεράστιες δασικές εκτάσεις, αποψιλώνονται βουνά και απάτητες μέχρι πρότινος εκτάσεις, κατακερματίζονται τόποι με εκτεταμένες βιομηχανικές και αστικές παρεμβάσεις, μεταλλάσονται τα φυτά, μονοκαλλιεργούνται εκτάσεις, αλλά και εξολοθρεύονται συστηματικά με αλόγιστους και ακατάλληλους ψεκασμούς εντομοκτόνων και χρήσεις φυτοφάρμακων πολλοί απαραίτητοι στη φύση οργανισμοί..
Στις μέρες μας τελικά, διαπιστώνεται παγκόσμια μείωση των μελισσοσμηνών. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και ο κάθε αρμόδιος φορέας οφείλει να το αντιμετωπίσει, αν μπορούμε να πούμε πλέον έγκαιρα αλλά σίγουρα επιτακτικά και με αποτελεσματικό τρόπο.
Οι άνθρωποι επιβάλλεται να αλλάξουμε τις βλαβερές δραστηριότητές μας.. οι γονείς και οι δάσκαλοι ας ευαισθητοποιούν για το πρόβλημα στις δυσκολίες της επικονίασης των καιρών μας, οι μελισσοκόμοι ας το γνωστοποιούν στον κόσμο, οι καλλιεργητές ας αντιληφθούν το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν με τους ψεκασμούς και να τους πραγματοποιούν στο πρέπον μέτρο και στις ώρες που δεν εξολοθρεύονται οι μέλισσες (από τη δύση του ηλίου και μετά) ενημερώνοντας εγκαίρως και τους μελισσοκόμους..
Είναι πολύ σημαντικό επίσης όταν οργώνουμε στις γεωργικές εκτάσεις να αφήνουμε στις πρασιές λωρίδες με άνθη αλλά και στις αυλές και τους κήπους μας να διατηρούμε κάτι ανθισμένο όλο τον χρόνο.
Σημείωση: Στο βιντεάκι μου που ακολουθεί, οι μέλισσες τρυγούν τα άνθη μιας χαρουπιάς.
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός