Mέλισσες SOS: ψεκασμοί ΜΟΝΟ αργά το σούρουπο
Η άνοιξη είναι η χαρά της μέλισσας! Μετά το κλείσιμο στις κυψέλες από τα κρύα του χειμώνα, ξεχύνονται σαν τρελλές στην ανθισμένη φύση. Αυτό το μικρό αλλά τόσο μαγικό πλάσμα, κουβαλάει στην πλάτη του μεγάλο μέρος από την ευθύνη της αναπαραγωγής στη φύση μας! Δεν αποτελεί υπερβολή αυτό που λέγεται, ότι αν χαθούν οι μέλισσες ο άνθρωπος δεν θα καταφέρει να επιβιώσει! Το κάθε φρούτο που γευόμαστε και το κάθε λουλούδι που χαϊδεύει την όραση και την όσφρησή μας έχει το μοναδικό της άγγιγμα! Όλοι άλλωστε, γνωρίζουμε το θαυματουργό προϊόν της δουλειάς της, το μέλι, που εδώ και περίπου 8.000 χρόνια χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, σαν γλυκαντική ουσία, αλλά και σαν καλλυντικό!
Μεγάλη πρέπει να είναι η ευαισθητοποίησή μας σε θέματα που αφορούν την προστασία του πραγματικά χρυσού επικονιαστικού έντομου! Υπερασπιζόμαστε με υπευθυνότητα τα δικαιώματα της μέλισσας και την απρόσκοπτη συνέχιση του λειτουργήματός της και σεβόμαστε τις περιουσίες και τον μόχθο των μελισσοκόμων μας. Όχι μόνο όλο το περιβάλλον ωφελείται από αυτό, αλλά εξασφαλίζουμε και ένα πιάτο καθαρό φαγητό στο οικογενειακό μας τραπέζι..
Μήπως Εύβοιας φίλοι και η πανδημία του κορωνοϊού δεν αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε την μέχρι τώρα στάση μας απέναντι στη φύση, στα πλάσματά της και στον συνάνθρωπο μας;
Υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν τα των αγροτικών ψεκασμών που εκτελούνται σε μεγάλη έκταση κάθε άνοιξη και οφείλουμε να τους τηρούμε με ευλάβεια. Πάντα πρέπει να ασκείται ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και οι ψεκασμοί να γίνονται ΜΟΝΟ αργά το σούρουπο, για να αποφευχθεί μαζική θανάτωση μελισσών και οικονομική καταστροφή των μελισσοκόμων. Ας θυμόμαστε ότι συχνά, αποτελέσματα από φυτοπαθολογικά Ινστιτούτα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα έχουν πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις πάνω στις μέλισσες και σίγουρα, αφού όλα δρούν αθροιστικά, και στη δική μας διατροφή!
Οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία, με τις παρακάτω όμως προϋποθέσεις, σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ. 165457/6557/29-07-1981 Υπουργική Απόφαση και την 5919/62354/13-05-2014 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ για «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»:
α. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα ή πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός αν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου
β. Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
γ. Οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται αργά το απόγευμα, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
δ. Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.
ε. Τέλος τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ) πρέπει είτε να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles), είτε να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα για τη μείωση μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.
Παραθέτουμε Εύβοιας φίλοι και τον σύνδεσμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μπορούμε να δούμε σήμερα όλες τις σχετικές πληροφορίες και τις ισχύουσες εγκυκλίους:
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός