28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Στην αρχή του φθινόπωρου ευχές, ιδέες κ.α. για εσάς Εύβοιας φίλοι!

Στην αρχή του φθινόπωρου ευχές, ιδέες κ.α. για εσάς Εύβοιας φίλοι!

Σιγά σιγά οι παραλίες και οι πλατείες των ευβοιώτικων πόλεων και χωριών αδειάζουν από το χαρούμενο βουητό από τα γέλια και τις φωνές μικρών και μεγάλων. Τα σχολεία άνοιξαν και τα μαθητούδια μαζεύτηκαν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, με την θλίψη να διαγράφεται στα πρόσωπα γιαγιάδων και παππούδων..

Ας ανοίξουμε τώρα, Εύβοιας φίλοι, με αισιοδοξία και χαρά την πόρτα στο φθινόπωρο, ας ευχηθούμε να είμαστε όλοι γεροί να περάσουμε έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς ακραίες καιρικές κ.α. καταστάσεις στον πανέμορφο τόπο μας και με το καλό σε Σαββατοκύριακα αλλά και σε σχόλες θα ξανασμίγουμε με συγγενείς και φίλους!

Οι παλιοί που λέτε Εύβοιας φίλοι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, που δεν είχαν τις σημερινές δυνατότητες και ευκολίες στον τρόπο ζωής τους, τέτοιο καιρό, αποκαλόκαιρο που έλεγε και η Μάνα μου, αναζητούσαν στη φύση τα προς το ζην και πάλευαν σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς σπουδαία εργαλεία και μέσα, να μαζέψουν τους καρπούς της γης τους και της εξοχής για να τα βγάζουν πέρα.

Μάζευαν τα γεννήματά τους, τα περισσότερα τα αποξήραιναν, πολλά πάστωναν, άλλα έκαναν γλυκό ή ποτό, και με αυτά "γέμιζαν την κοιλιά τους" τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.

Στις μέρες μας, δυστυχώς, λίγοι - οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας, συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτές τις παραδοσιακές ασχολίες. Οι νεότεροι - όσοι δεν είναι οι τύποι της ξαπλώστρας και του καφενέ φυσικά, δεν διαθέτουν ούτε το χρόνο, ούτε τις απαραίτητες γνώσεις.
Τώρα, λοιπόν, που είναι η εποχή που τα τόσο γευστικά και ωφέλιμα (για το πεπτικό ιδίως) σύκα αφθονούν, ας παραθέσω τον απλό τρόπο των παππούδων μας να τα κάνουμε τσαπέλες, δηλαδή να τα αποξηράνουμε στον ήλιο! 

Τα τοποθετούμε πάνω σε κάποιο απορροφητικό ύφασμα ή και χαρτί κουζίνας και τα καλύπτουμε με τούλι πάντα, στο προφυλαγμένο από αέρα και βροχή σημείο της αυλής που λιάζεται καλύτερα. Κάθε τόσο τα αλλάζουμε μεριά για να ξεραθούν ομοιόμορφα. Όταν ζαρώσουν καλά καλά (μετά από αρκετές μέρες και ανάλογα με την ηλιοφάνεια των ημερών) τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ζεματιστό νερό και τα βγάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με τρυπητή κουτάλα. Αφήνουμε σε σουρωτό να στραγγίσουν και την επόμενη ή τα πατικώνουμε και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 15' ή τα περνάμε σε στεφάνι, τα δένουμε και έτοιμες οι τσαπέλες μας! (Μπορούμε μετά το φούρνο να τα γεμίσουμε και με καρύδι).
Αποθηκεύουμε σε χάρτινα κουτιά (κατά προτίμηση) ή σε τάπερ και ανάμεσα προφυλάσσουμε με χαρτί κουζίνας, βάζοντας προαιρετικά ακόμα και δαφνόφυλλα ή μπαχαρικά γαρύφαλλα - ανάλογα με τις προτιμήσεις σας! 

(Ας θυμίσω και μια παλιότερη ανάρτησή μου για τα υπέροχα σύκα, όπου περιλαμβάνεται και άλλη συνταγή, πέρα από παροιμίες και άλλες σχετικές πληροφορίες..

https://www.evias-filoi.gr/home-1/eviasfiloi-4/taxiarchis-giorti-sikou-paroimies-psita-sika )

Αν τα προσπαθήσετε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σας εύχομαι Εύβοιας φίλοι και έναν υπέροχο Σεπτέμβρη πατριωτάκιαι!
(Σημ. Η κεντρική φωτογραφία μου είναι στον Αλμυροπόταμο)
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

φθινοπωρο καρποι.jpg
Αύριο Τετάρτη (27-09-2023) μεγαλύτερα ύψη βροχής στη βόρεια Εύβοια..

Αύριο Τετάρτη (27-09-2023) μεγαλύτερα ύψη βροχής στη βόρεια Εύβοια..

Το νέο σαββατιάτικο κουιζάκι 'Ποιό μέρος της Εύβοιας είναι;'

Το νέο σαββατιάτικο κουιζάκι 'Ποιό μέρος της Εύβοιας είναι;'