Σαλέπι "να γλυκάνει λίγο το μέσα μας"..
Το πιο καλό ρόφημα για τα πρώτα κρυολογήματα και τις ιώσεις, έλεγε ο πατέρας μου, είναι το σαλέπι! Η μητέρα του, η γιαγιά Ευανθία, είχε έρθει πρόσφυγας από τη μικρασιατική Σμύρνη και τους το έφτιαχνε συχνά το χειμώνα “να γλυκάνουν το μέσα τους”, όπως χαρακτηριστικά τους έλεγε! Γνώριζαν από τότε, ότι αυτό το πυκνόρρευστο υγρό εκτός από τη θρεπτική του αξία, ανακουφίζει το βήχα, καταπραϋνει τις ενοχλήσεις του φάρυγγα, το άσθμα καθώς επίσης και το ερεθισμένο στομάχι. Βλέπετε, υποστηρίζεται ότι οι Μικρασιάτες είναι αυτοί που πρώτοι το έφεραν στον ελλαδικό χώρο μετά τη μικρασιατική καταστροφή, και μάλιστα από αυτούς το είχαν μάθει και οι Τούρκοι.
Το προϊόν αυτό προέρχεται από τους ξηρούς βολβούς μιας άγριας Ορχιδέας (Orchis Mascula) που στολίζει τα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Οι βολβοί και οι ρίζες της ορχιδέας συλλέγονται, στη συνέχεια βρέχονται με ζεστό νερό για να απομακρυνθεί το αιθέριο έλαιο που είναι αρκετά πικρό, αποξηραίνονται και κατόπιν αλέθονται σε μορφή πούδρας-αλευριού. Έχω ακούσει για παραγωγή πολύ καλού σαλεπιού στην Πίνδο και στη Θάσο, από άγριες ορχιδέες της περιοχής. Το σαλέπι -είτε οι βολβοί είτε το προερχόμενο από αυτούς άλευρο, ονομάζεται στη λαϊκή παράδοση και σερνικοβότανο, μια και υποτίθεται ότι η κατανάλωση του ευνοεί τη σύλληψη αρσενικών παιδιών.
Στο δρόμο, τώρα πια, σπάνια μπορεί να συναντήσουμε σαλεπιτζή. Είναι πανεύκολο, όμως, να έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνα μας ένα κουτί με σκόνη από φυσικό σαλέπι (μπορούμε να το προμηθευτούμε σε πολλά καταστήματα και μεγάλα σούπερ μάρκετ με μπαχαρικά, φαρμακευτικά, βιολογικά κ.α. προϊόντα αλλά και ιντερνετικά) και να ετοιμάζουμε μόνοι μας για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας αυτό το βάλσαμο!
Η παρασκευή πανεύκολη, όπως φτιάχνουμε τον ελληνικό καφέ: Τρία κουταλάκια σαλέπι σε σκόνη, μαζί με μια πρέζα κανέλλα σκόνη και μια ακόμη γαρύφαλλο σκόνη στο μπρίκι, όπου βάλαμε πριν ένα φλυτζάνι μεγάλο γεμάτο νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει και να χυλώσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όσο μέλι επιθυμεί ο καθένας μας και απολαμβάνουμε!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός