Διατροφή και μαθητές
Το άνοιγμα των σχολείων είναι κοντά, Εύβοιας φίλοι.. τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου το πρωί, μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές θα γεμίσουν πάλι τους χώρους της μάθησης και του πολιτισμού. Εκτός από θερμές ευχές μας για καλή πρόοδο και μια αποδοτική σχολική χρονιά, θα ήθελα Εύβοιας φίλοι να τονίσω την μεγάλη σημασία που έχει η σωστή διατροφή των παιδιών στη συνολική τους πορεία στα θρανία. Και είναι ευθύνη δική μας….
'Εχω αναφερθεί επίσης αρκετά κατά καιρούς για την Αγάπη, την Υπομονή και την Ηρεμία, που επίσης αποτελούν τα απαραίτητα όπλα των γονιών στον αγώνα συμπαράστασης των μαθητών και των σπουδαστών.
Παραθέτω τώρα με συντομία κάποια βασικά στοιχεία για την διατροφή τους, που αν και γνωστά, ίσως παραβλέπουμε μέσα στο πλήθος των υποχρεώσεων και των προβλημάτων της εποχής..
Όταν κάποτε ο γιος μου στην τρίτη Λυκείου ετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές, του αγόραζα από το διπλανό κατάστημα ξηρών καρπών πολλά σακκουλάκια με ηλιόσπορους, επειδή έρευνες έδειχναν ότι ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκέφαλου.
Και ο κυρ- Κωστής, ο ιδιοκτήτης, με ρώτησε μια μέρα...
- 'Eχετε παπαγάλο στο σπίτι, εεε;
- Eυτυχώς, όχι, κυρ-Κωστή μου... Στο σπίτι μας δεν ταϊσαμε ποτέ ούτε παπαγάλο, ούτε παπαγαλάκια! Για το Στέφανο, τον γιο μου, τα αγοράζω, που του αρέσουν και τον ωφελούν πολύ...
Η σωστή λειτουργία όλων των μηχανισμών του σώματός μας και η ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, σχετίζεται άμεσα με την επαρκή πρόσληψη βιταμινών, μέταλλων και ιχνοστοιχείων. Για να δούμε, λοιπόν, Εύβοιας φίλοι!
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
του συμπλέγματος Β -πηγές: προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, λαχανικά
Βιταμίνη Ε- πηγές: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί
Ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού Βιταμίνη C- πηγές: εσπεριδοειδή, μαϊντανός, κόκκινη πιπεριά, λαχανικά
Βιταμίνη Α- πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, βερίκοκα, καρότα, συκώτι
Μέγιστη δυνατότητα συγκέντρωσης και μνήμης Βιταμίνη D- πηγές: φυσική πηγή το φώς του ήλιου(με αποφυγή πάντα τις ώρες του μεσημεριού), ενώ καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο τόνος.
ΜΕΤΑΛΛΑ και ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Φώσφορος, Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρος πολύ σημαντικά όλα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
•Πηγές φωσφόρου: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά , κρέας, ψάρια
•Πηγές Ασβεστίου: γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα και κάποια λαχανικά
•Πηγές Σιδήρου: κρέας, ψάρια, πουλερικά
•Πηγές Μαγνησίου: μπανάνες, ξηροί καρποί, όσπρια
•Πηγές Σεληνίου: κρέας, αυγά, ξηροί καρποί
•Πηγές Ψευδαργύρου: οστρακοειδή, κρέας, όσπρια
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΛΙΠΗ - ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Η σωστή διατροφή εξεταζόμενων και μη, συνιστάται να περιλαμβάνει πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως ελαιόλαδο (ω-6 λιπαρά οξέα) και ψάρια ( ω-3 λιπαρά οξέα, πηγές ω-3 αποτελούν και οι ξηροί καρποί).
Τα ω-3 λιπαρά οξέα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.
Ένα πλήρες διαιτολόγιο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, ζωικής και φυτικής προέλευσης. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, βέβαια, έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από αυτές φυτικής προέλευσης. Με σωστούς συνδυασμούς, όμως, μπορούμε να αυξήσουμε τη βιολογική αξία των δεύτερων, όπως ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΡΥΖΙ, για να μας δίνουν πρωτεΐνες εφάμιλλες με αυτές του κρέατος.
Ναταλία Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός
(Το σχολειό στη φωτογραφία από τους Παπάδες)