Φθινοπωρινές ευβοιώτικες ομορφιές και γεύση από μέλι 'κισσούρι'!
Φθινοπωρινές ομορφιές του τόπου μας, αγαπημένοι Εύβοιας φίλοι!
Πρώτα το ολάνθιστο και μοσχοβολιστό κόκκινο ρείκι/κισσούρι! Χαρακτηριστικό φυτό της νότιας Εύβοιας και η βάση για την παραγωγή του ξεχωριστού μελιού με την ονομασία “κισσούρι”. Το κισσουρίσιο μέλι (ερεικόμελο) είναι αρκετά σκουρόχρωμο και το χαρακτηριστικό του είναι ότι κρυσταλλώνει σε μικρό χρονικό διάστημα. Η γεύση του ωστόσο είναι ιδιαίτερη, υπέροχα πλούσια, πολύ ελαφρά γλυκόπικρη, σχεδόν αφήνει στον ουρανίσκο μια αίσθηση καραμελένιας γεύσης. Είναι θρεπτικότατο, γεμάτο απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ρεικόμελο, όπως επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν, έχει τη μοναδική ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντισηπτικές-αντιφλεγμονώδης ιδιότητες, με έμφαση στο ουροποιητικό και στο πεπτικό σύστημα.
Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερη ενημέρωση (https://www.evias-filoi.gr/home-1/eviasfiloi-pros-kataxorisi-os-pop-tou-meliou-kissouri) για την καταχώρηση της ονομασίας «ΜΕΛΙ ΚΙΣΣΟΥΡΙ» μάλιστα ως ΠΟΠ και την ένταξή του στο αντίστοιχο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφτηκε πρόσφατα σχετική αίτηση προς την Ε.Ε. Το αίτημα υποβλήθηκε στο ΥπΑΑΤ από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου.
Γνωρίζετε, Εύβοιας φίλοι, ότι στην Ευρώπη το μέλι αυτό συγκαταλέγεται στα καλύτερα και θεωρείται delicatessen; Όλες οι πλαγιές στα νότια της Εύβοιας τέτοια εποχή παίρνουν την καταπληκτική αυτή ρόδινη απόχρωση των μικρών αυτών θάμνων..
Στη συνέχεια και επειδή αγαπάμε τα ηλιοβασιλέματα, νά ένα ακόμα μαγικό κατέβασμα στον νότιο Ευβοϊκό και τέλος τα φημισμένα κατσίκια της Καρυστίας!
Μετά μια εικόνα με τα φημισμένα Καρυστινά κατσίκια, μερικά επίκαιρα ταπεινά κυκλάμινα και τέλος λίγα φθινοπωρινά κούμαρα (μεταφυτευμένα στον κήπο μου από τις κουμαριές που πέταξαν οι γείτονες, όταν ..καθάρισαν το χωράφι τους και τις εξαφάνισαν).
Ας απολαύσετε όλοι σας το όμορφο Σαββατοκύριακο που ανοίγετε μπροστά μας!
Ναταλία Νάτσου Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός