Οι Ταξιάρχες Κύμης και η γειτονική Πηγή της Κολέθρας- 34 φωτογραφίες!
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΚΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ!
1. Μια βολτίτσα στους Ταξιάρχες Κύμης ας πάμε τώρα μαζί, Εύβοιας φίλοι! Το χωριό βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύμης, δίπλα δίπλα με τις Κονίστρες, στις παρυφές του βουνού Κάψαλος και είναι περιτριγυρισμένο από πανέμορφα δάση και πυκνά ρουμάνια. Εκτείνεται μάλιστα στο τμήμα άνω του δρόμου Κονιστρών – Κύμης και στο τμήμα κάτω από αυτόν.
Την παρούσα ονομασία φέρει από τον Ιανουάριο του 1916, οπότε και ο οικισμός Κακολύρι μετονομάστηκε σε Ταξιάρχες. Η Τοπική Κοινότητα Ταξιαρχών από το 1997 υπάγεται στον Δήμο Κύμης και με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από το 2011, στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.
Το χωριό έχει πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στο άνω κομμάτι των Ταξιαρχών, επάνω στον λοφίσκο, δεσπόζει ο μεγάλος, πέτρινος ναός του Αγίου Γεωργίου (α΄ φωτογραφία και τελευταίες πρώτου μέρους), που χτίστηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1891 και στον αύλειο χώρο του υπάρχει μνημείο πεσόντων (2η, 3η φωτογραφία). Στις 24 Μαΐου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές, προς τα δυτικά του οικισμού και δίπλα στον κεντρικό δρόμο, σε αντίποινα εκτέλεσης ενός γερμανού στρατιώτη στη γέφυρα της Σκοτεινής, εκτέλεσαν 30 κατοίκους του χωριού, τους οποίους προηγούμενα είχαν υποχρεώσει να ανοίξουν μόνοι τους τον λάκο ενταφιασμού τους! Στη συνέχεια μάλιστα έκαψαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά και το χωριό!
Για να δούμε τώρα και την παραμυθένια περιοχή της Πηγής της Κολέθρας, Εύβοιας φίλοι! Σε μικρή απόσταση από τους Ταξιάρχες και δίπλα στις Κονίστρες, βρίσκεται το χωριό Άγιος Βλάσιος. Εκεί υπάρχει η Κολέθρα, μία από τις μεγαλύτερες πηγές της Εύβοιας, με νερά που υδροδοτούν πολλά χωριά στην περιοχή. Από επάνω και τριγύρω της υψώνονται επιβλητικά βράχια που κρύβουν και ένα σπήλαιο. Ο χείμαρρός της (χειμώνα με πολλά νερά-καλοκαίρι με ελάχιστα) κινείται νότια και ανατολικά και εκβάλλει μετά από 3 χιλιόμετρα περίπου, στον Μανικιάτη ποταμό.
Απ΄όσο με πληροφόρησε κάτοικος του χωριού, πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα καρστικά Ελληνικά πεδία, δεδομένου ότι υπάρχουν τριγύρω πολλές καταβόθρες και πηγές. Χαρακτηριστικά μου ανέφερε ότι στη λιμνούλα της Πηγής της Κολέθρας έχουν καταδυθεί δύτες και διαπίστωσαν ότι η πηγή προχωρά υπόγεια σε μεγάλο μήκος, μάλιστα ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι περνάει κάτω από το σπίτι του, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παραπάνω..
Από εδώ ξεκινάει περιπατητικό μονοπάτι 300 μέτρων περίπου, πλάι στον χείμαρρο, μέσα από μαγευτικά τοπία πλούσιας βλάστησης και προς το τέλος της διαδρομής υπάρχει κι άλλη πηγή και ένας παλιός νερόμυλος.
Μετά τις φωτογραφίες από τους Ταξιάρχες, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τον θησαυρό αυτό της Φύσης του νησιού μας, μέσα από από τις φωτογραφίες στην Κολέθρα. Το άνυδρο φετινό φθινόπωρο ωστόσο, είχε σαν συνέπεια να μην ρέουν καθόλου νερά στην παρούσα φάση και να υπάρχει πολύ λιγότερο μέσα στην λιμνούλα της Πηγής.
Υ.Γ. Θα παραθέσω τώρα και δυο ‘αυτοβιογραφικά’ μου στοιχεία Εύβοιας φίλοι…
Επισκέφτηκα το ηρώο των πεσόντων την 28η Οκτωβρίου 2022 και στο μάρμαρο με τα ονόματα των εκτελεσθέντων διάβασα με συγκίνηση, δεύτερο στη σειρά, χαραγμένο (συμπτωματικά βέβαια) το ονοματεπώνυμο του πατέρα μου (Παπακωνσταντίνου Γεώργιος).
Στην Πηγή της Κολέθρας, μεσημέρι 28ης Οκτωβρίου 2022, την ώρα που έκανα κάποιες λήψεις για το αφιερωματάκι αυτό, ανασηκώθηκε το σανίδι που πάτησα στην κακοσυντηρημένη δυστυχώς ξύλινη γέφυρα, πισωπάτησα τρομαγμένη και έπεσα μέσα σε μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί από έλλειψη άλλης μεγάλης σανίδας. Το συγκεκριμένο κενό, ας σημειωθεί, δεν ήταν το μοναδικό στο γεφύρι. Η πτώση επέφερε μάλιστα βαρειές φθορές στη σωματική μου υγεία (για να μην αναφέρω τον εξοπλισμό μου).
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός