Καλή Τσικνοπέμπτη ας έχουμε, Εύβοιας φίλοι! Έθιμα..
Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους σας, Εύβοιας φίλοι!
Το ότι δεν μετράει καθόλου το πόσα κρεατικά θα καταναλώσουμε, το γνωρίζουμε μάλλον όλοι. Το ότι τα τελευταία χρόνια, με ιώσεις και περιορισμούς κορωνοϊού αλλά και την καλπάζουσα ακρίβεια, λίγοι είχαν τη δυνατότητα να γλεντήσουν πραγματικά σε ταβέρνες, επίσης γεγονός είναι.
Στο σήμερα πάντως, αν και δεν γιορτάζει κάποιος, μπορούμε σε κάποιο βαθμό όλοι να τηρήσουμε το έθιμο της χαράς και της καλοφαγίας, έστω με λίγα από τα άτομα που αγαπάμε. Η μέρα έχει μεγαλώσει και αν ο καιρός δεν μας επιτρέπει ψήσιμο έξω, μπορούμε να το τσικνίσουμε και μέσα, με χαμόγελα πάντα και ένα κρασάκι!
Πληροφοριακά, αν και το εννοούμε όλοι από την λέξη, Τσικνοπέμπτη καλείται καθώς, σύμφωνα με το έθιμο, αυτή την μέρα ψήνουμε κρεατικά στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με μυρωδιά “τσίκνας”. Η Τσικνοπέμπτη ‘γιορτάζεται’ Πέμπτη (καθώς Τετάρτη και Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας) της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της γνωστής και ως “Κρεατινής, Εύβοιας φίλοι. Εκτός από τα τσικνίσματα στις ψησταριές και τα γλέντια, πολλά δρώμενα προγραμματίζονται την Τσικνοπέμπτη σε πολλά σημεία της χώρας μας.. όπως βλάχικοι γάμοι, μουσικές κομπανίες, εορταστικές πυρρές σε κεντρικά σταυροδρόμια και γειτονιές καθώς επίσης βραδιές Παραδοσιακών Γεύσεων στη βόρεια Ελλάδα, Κορφιάτικες Πετεγολέτσες, Ζακυνθινές μπαγόρδες κ.α.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ λοιπόν και κοιτάξτε έστω να κρεατοφάτε με χαρά!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου
(Η φωτογραφία από το Ρεούζι Καρυστίας)