28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Εποχή να γλυκαθούμε και με το υγιεινό πετιμέζι!

Εποχή να γλυκαθούμε και με το υγιεινό πετιμέζι!

Eποχή του μούστου και ευκαιρία για ένα μικρό αφιέρωμα στο ΠΕΤΙΜΕΖΙ, Eύβοιας φίλοι, το παχύρευστο, σκουρόχρωμο σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου και κλείνει μέσα του όλη την δύναμη του σταφυλιού! Πετιμέζι συχνά γίνεται και από μέλι.

Τέτοιες μέρες μπορούμε να φυλάξουμε λίγο μούστο και να φτιάξουμε το δικό μας πετιμέζι. Είναι μοναδικό προϊόν, ψηλής διατροφικής αξίας, που συντηρείται άψογα για πολλούς μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πολλών γλυκισμάτων. Η μητέρα μου, θυμάμαι, μας το έδινε αυτούσιο και χλιαρό όταν ήμασταν παιδιά για την αντιμετώπιση της ιλαράς και του κοκκύτη.
Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους και στη συνέχεια και από τους προγόνους μας σαν θερμαντικό μέσο, σαν υποκατάστατο της ζάχαρης (η οποία κάποτε ήταν είδος πολυτέλειας), σαν φάρμακο αλλά και σαν συντηρητικό.

* Σας παραθέτω εδώ κάποια μυστικά για έξυπνη χρήση του, συνταγή παρασκευής του, καθώς επίσης στοιχεία για την διατροφική του αξία.

--> Tip 1: Χρησιμοποιήστε το για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στα κουλουράκια που φτιάχνετε και δίνετε σε μεγάλους και παιδιά.
--> Tip 2: Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα σιδηροπενίας μην διστάσετε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας ως ντρέσινγκ.
--> Tip 3: Καταναλώστε το αυτούσιο σε μικρά πρωινά ..σφηνάκια για άμεση τόνωση και ενεργειακή ενδυνάμωση (είναι άριστη πηγή σιδήρου, έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για τον λαιμό, είναι και αντικαταθλιπτικό).

* Συνταγή:
Για να φτιάξουμε πετιμέζι, βράζουμε καλής ποιότητας μούστο σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας στάχτη από καθαρά καυσόξυλα. Όσο παίρνει μια βράση καθαρίζουμε με μια κουτάλα τα άχρηστα στοιχεία που μαζεύονται γύρω γύρω στην επιφάνεια της κατσαρόλας και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Το υλικό παραμένει μέχρι την επόμενη μέρα για να κατακαθίσει το υγρό. Παίρνουμε ένα τουλπάνι πυκνής ύφανσης (σε ανάγκη και φίλτρο γαλλικού καφέ) και σουρώνουμε το υλικό μέχρι να έχουμε όσο γίνεται πιο καθαρό το υγρό.
Αυτός είναι ο κομμένος μούστος που διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες αλλά και στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Τον αποθηκεύουμε και παρασκευάζουμε, όποτε επιθυμούμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα κ.α.
Αφού θέλουμε να φτιάξουμε πετιμέζι τον ξανατοποθετούμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να σιγοβράζει για μιάμιση ώρα περίπου, ξαφρίζοντας πάντα, ώσπου να σιροπιάσει σχεδόν αλλά προσοχή μη ζαχαρώσει.
Το υπέροχο πετιμέζι μας είναι έτοιμο και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα δοχεία που αφήνουμε και εκτός ψυγείου για μήνες.

* Διατροφική αξία ισάξια με του σταφυλιού! Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου ασβεστίου αλλά και σιδήρου. Ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από αναιμία.
Τροφή με ισχυρή αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση.

Μια κουταλιά της σούπας πετιμέζι περιέχει:
42 θερμίδες
0.2 γραμ πρωτείνης
7.8 γραμμ υδατάνθρακες
0.1 γραμ λίπους

Βέβαια υπάρχουν σχετικά βίντεο και στο Youtube, τα οποία αν ακολουθήσετε θα βοηθηθείτε αρκετά στην παρασκευή του.

Kαλή επιτυχία σε όσες και όσους προσπαθήσουν την παρασκευή του, και καλή απόλαυση σε όλους τους φίλους που θα το απολαύσουν με τους αγαπημένους τους!

Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εύβοια-2 Οκτωβρίου 2023

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εύβοια-2 Οκτωβρίου 2023

Προσωρινή αποκατάσταση αποκομένης Εθν. οδού 77 Προκόπι- Μαντούδι

Προσωρινή αποκατάσταση αποκομένης Εθν. οδού 77 Προκόπι- Μαντούδι