Ταξιάρχης και σύκα - γλέντια, παροιμίες, συνταγή κ.α.
Στον όμορφο Ταξιάρχη μας, στη Βόρεια Εύβοια, αρχές Αυγούστου συνήθως, πολύς κόσμος συγκεντρώνεται για να γλεντήσει στη γιορτή του σύκου που ο εκεί δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος (Ταξιάρχη) προγραμματίζει για το σκοπό αυτό, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις .
Ο σοφός λαός μας περιγράφει πολλά χαρακτηριστικά και σπουδαία για τα σύκα, συνήθως με σκωπτική διάθεση.. Κι επειδή η Μάνα μου συχνά ανέφερε πολλές από αυτές, θα σας τις παραθέσω στη συνέχεια, φίλοι μας, αφού πω και την φράση της μισότυφλης γριάς, που έβαζε στο κοφίνι αυτά που της πέταγε ο σκαρφαλωμένος στη συκιά γιος της, χωρίς να παραλείπει να γεύεται κάθε τόσο μερικά... "Γιε μ, έχ ου σύκους άντερα κι μακρύα πουδάρια;" Βλέπετε η δόλια δεν κατάλαβε ότι είχε πιάσει ένα βάτραχο! Η Μάνα μου όταν της αναφέραμε κάποιο πάθημά μας, γελώντας μας αποκρίνονταν "Παιδάκι μου, έχ ου σύκους άντερα κι μακρύα πουδάρια;" Και ας ξεκινήσω με τις παροιμίες για τις γλυκές γριούλες...
* Έμαθε η γρια στα σύκα κι όλη τη μέρα τ΄αναζήτα, ή
* Έμαθε η γριά στα σύκα κι εμπαινόβγαινε κι εζήτα, ή
* Έμαθε η γριά στα σύκα έφαγε και τα συκόφυλλα.
* Το καλό το σύκο, το τρων οι καρακάξες, ή
* Το καλό σύκο ο χοίρος το τρώει.
* Λέμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη!
* Άλλος έφαγε τα σύκα κι άλλος τα επλήρωσε!
* Τα σύκα θέλουνε δροσιά και τα κεράσια κάψα.
* Τα σύκα είναι μαλακά, αλλά χαλούν τα δόντια..
* Απ’ τα σύκα ως τα σταφύλια.. (= πολύ σύντομα)
* Πέσε σύκο να σε φάμε!
Λέω να σας γράψω και μια πανεύκολη αλλά τόσο υπέροχη συνταγή για αυτήν την εποχή που σύκα και σταφύλια έχουν την τιμητική τους. Θα με θυμηθείτε αν την φτιάξετε!
Βάζω πλυμένα σύκα με ρόγες σταφυλιού (χωρίς κουκούτσια) σε ταψί, πασπαλίζω με καστανή ζάχαρη, προσθέτω κανά δυο ξυλάκια κανέλλας αλλά και φύλλα λουίζας (ο θάμνος που μοσχοβολάει σαν κίτρο, "τσατσαμία" μάλιστα την έλεγε η Μάνα μου) και περιχύνω με γλυκό κρασί (εγώ λατρεύω το σαμιώτικο, γιατί μοσχοβολάει αρώματα λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων και καρπών). Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω για μισή ωρίτσα στους 200ο C. Θα τα δείτε να μελώνουν και να αφήνουν ένα υπέροχο καφεκόκκινο σιρόπι. Όταν κρυώσουν τα τοποθετώ σε μπωλ στο ψυγείο και έχω υπέροχη γαρνιτούρα για παγωτά, μυζηθροπιτάκια, γλυκές τηγανίτες, κ.α.
Καλή σας επιτυχία!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός
(η επόμενη φωτογραφία από ανάρτηση του Συλλόγου στο διαδίκτυο)