28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Το ταχίνι της υγείας, η ταχινόσουπα της γιαγιάς Ανδρομάχης κ.α.

Το ταχίνι της υγείας, η ταχινόσουπα της γιαγιάς Ανδρομάχης κ.α.

Στην κουζίνα της γιαγιάς-Ανδρομάχης, κάθε Σαρακοστή ιδίως, το ταχίνι είχε την τιμητική του!
Μια τόσο μεγάλης θερμιδικής αξίας τροφή, μια υπερτροφή όπως χαρακτηρίζεται πια, ήταν απαραίτητη για το πρωινό των μικρών της εγγονιών, αλλά και για την διατροφή της στις περιόδους της πολυήμερης νηστείας. Για εμάς, λοιπόν, το άλειφε επάνω στο ψωμί και πρόσθετε από επάνω μέλι ή σπιτική μαρμελάδα. Μας τραγουδούσε δε συνήθως, "τον μπαρπα- Μπρίλιο που είχ΄ένα γάλο, πολύ μεγάλο, που τονε τάιζε μέλι και ταχίνι για να παχύνει", μπας και φάμε καμμιά μπουκιά παραπάνω κι εμείς που ήμαστε μίζερα σχεδόν με όλα τα φαγητά, και γίνουμε μεγάλα και παχιά σαν τον γάλο..

Η γιαγιά έφτιαχνε και την νοστιμότατη ταχινόσουπά της, με τον εξής τρόπο:

Σε μια κατσαρολίτσα έβαζε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ντοματοχυμό, στον οποίο είχε προσθέσει μόνο αλατοπίπερο. Όσο να ολοκληρωθεί αυτός ο βρασμός, η γιαγιά έβαζε σε μια βαθειά γαβάθα καμμιά δεκαριά κουταλίες σούπας ταχίνι, πρόσθετε αμέσως το χυμό από ένα στημένο μικρό λεμόνι, και με ένα πιρούνι ανακάτευε συνέχεια προσθέτοντας σιγά σιγά νερό. Μόνο "με το μάτι" υπολόγιζε την ποσότητα του προστιθέμενου νερού. Εξαρτάται και από το πόσο δεμένη θέλει ο καθένας να είναι η υφή της. Όταν πια άσπριζε το μίγμα του ταχινιού, το πρόσθετε στην κατσαρολίτσα με τον ντοματοχυμό, που είχε κατεβάσει όμως προηγούμενα από το μάτι της κουζίνας.
Ανακάτευε καλά σιγά σιγά και μετά έβαζε το νέο μίγμα πάλι στη φωτιά, για να ξαναπάρει μια σύντομη βράση.

Γνώριζα μια υπέργηρη κυρία στη γειτονιά, την κυρία Κατερίνα, που κόντευε να κλείσει αιώνα όταν μου εκμυστηρεύτηκε ότι το μυστικό της μακροζωίας της είναι το γέλιο και το ταχίνι. Πληροφορικά, λοιπόν, ας αναφέρουμε τη συνεισφορά που έχει αυτή η περίφημη πάστα σουσαμιού στη διατροφή και στην υγεία μας.

Κατ΄αρχήν ο οργανισμός μας προσλαμβάνει πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε (σε ποσοστό μεγαλύτερο και από του ελαιόλαδου), σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, κάλλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό, φυτοστερόλες, λιγνάνες, μεθειονίνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες εύπεπτες και πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, καλής ποιότητας λίπος (κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-6), υδατάνθρακες (κυρίως με τη μορφή φυτικών ινών) κ.α.
Προφυλάσσει, λοιπόν, από την οστεοπόρωση, προστατεύει την καρδιά, ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση, δρα αντικαρκινικά, συνεισφέρει στην καλή υγεία οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος,  συμβάλλει στη μείωση τη χοληστερόλης και γενικά θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας!

 
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Με ψηλές θερμοκρασίες και η νέα εβδομάδα - Ο καιρός 06/12-03-2023

Με ψηλές θερμοκρασίες και η νέα εβδομάδα - Ο καιρός 06/12-03-2023

ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ- Χαλκίδα-Θεσσαλονίκη-Χαλκίδα από 5/3/2023

ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ- Χαλκίδα-Θεσσαλονίκη-Χαλκίδα από 5/3/2023