28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Είναι η ώρα για το κρίταμο του γιαλού..

Είναι η ώρα για το κρίταμο του γιαλού..

Από τον Απρίλιο-Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, μαζεύαμε πάντα στην οικογένειά μας το τόσο ιδιαίτερο βότανο του γιαλού, το κρίταμο (γνωστό και σαν αρμύρα). Είναι το καταπράσινο, ποώδες, άγριο χορταρικό που φύεται σε θύσανους στις σχισμές των βράχων τόσων ευβοϊκών παραλιών. Αξίζει στην επόμενη εξόρμησή σας σε βραχώδεις παραλίες να το αναζητήσετε, γιατί οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τα πολλά θρεπτικά συστατικά του κρίταμου: ιώδιο, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες C, Ε και Κ. Αναγνωρίζεται επίσης ως ορεκτικό, χωνευτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. 

Κορφολογούμε, Εύβοιας φίλοι, μόνο τις τρυφερές άκρες, προπαθώντας να μη καταστρέψουμε όλο το φυτό. Τα πλένουμε και τα καταναλώνουμε είτε σαν σαλάτα (ζεματίζοντάς τα ελαφρά και σερβίροντάς τα περιχυμένα μόνο με λαδάκι ή/και κατά επιλογή με προσθήκη λεμονιού ή ξυδιού), είτε σαν τουρσί (ζεματίζουμε και κατόπιν τα διατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε γυάλινα βάζα με άλμη).

Μυστικό 1- Για το κρίταμο που προορίζετε για σαλάτα, αμέσως μετά το ελαφρύ ζεμάτισμα,
ξεπλένουμε με κρύο νερό για να διατηρηθεί το καταπράσινο χρώμα!

Μυστικό 2- Προσθέτουμε λίγα φυλλαράκια κρίταμου-τουρσί επάνω σε κάθε πράσινη ωμή σαλάτα
ή τοματοσαλάτα και απογειώνουμε με τη δροσιά της θάλασσας τη γεύση τους!


Ας προσθέσω ότι χρησιμοποιείται στις μέρες μας από φαρμακευτικές εταιρίες για εκχυλίσματα με βακτηριοκτόνο και αντιπυτιριδική δράση καθώς επίσης και στην βιομηχανία των καλλυντικών, σαν βασικό συστατικό για παραγωγή κρεμών και gel προσώπου, καθώς βοηθά στη μείωση των λεπτών ρυτίδων και των σκοτεινών κύκλων γύρω από τα μάτια.

—-> Για όσους δεν γνωρίζουν τον τρόπο παρασκευής τουρσιών κλπ, σας παραθέτω την διαδικασία για το κρίταμο, Εύβοιας φίλοι:

Αρχικά καθαρίζουμε το κρίταμο από κίτρινα και ξερά φύλλα. Έπειτα το πλένουμε αρκετά χέρια νερού, για να απομακρυνθούν χώματα και αλάτι. Στη συνέχεια ζεματάμε σε καυτό νερό το χορταρικό για τρία λεπτά μόνο και το αφήνουμε να κρυώσει και να στραγγίσει τα υγρά. Κατόπιν τοποθετούμε το κρίταμο σε γυάλινο μπολ και το σκεπάζουμε με (λευκό καλύτερα) ξύδι και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα 24ωρο. Τέλος αφαιρούμε το ξύδι καλά καλά και τοποθετούμε το κρίταμό μας σε γυάλινα μπολ, όπου προσθέτουμε λάδι μέχρι να σκεπαστεί και μπαίνει στο ψυγείο.

Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος Γεώργιος Παπανικολάου

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος Γεώργιος Παπανικολάου

Αγώνας τρεξίματος Armeno Gate Trail Race 2024

Αγώνας τρεξίματος Armeno Gate Trail Race 2024