28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Φθινόπωρο, τσαπέλες..

Φθινόπωρο, τσαπέλες..

‘Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι’ που λέει και ο ποιητής, Εύβοιας φίλοι και ήδη το διαπιστώνουμε με τις πρώτες συννεφιές στα περισσότερα μέρη. Το φετινό φθινόπωρο βρίσκει πάλι αρκετούς στον τόπο μας με δυσκολίες και προβλήματα οικονομικά αλλά και ψυχολογικά, κάποιους άλλους δυστυχώς με καμένα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς σοδειές-ζώα-μαγαζιά.. Το άνοιγμα των σχολείων πάντα με τα αυξανόμενα έξοδα για τους σπουδαστές αλλά και η πρόνοια για προμήθεια αγαθών, ξύλων κ.α. με την ακρίβεια στη θέρμανση, προσθέτουν άγχος και ανασφάλεια στους περισσότερους..

Ο αγώνας της ζωής, όμως, ποτέ δεν σταματά και μια και είναι η εποχή που τα τόσο γευστικά και ωφέλιμα (για το πεπτικό ιδίως) σύκα αφθονούν, ας παραθέσω τον απλό τρόπο των παππούδων μας να τα κάνουμε τσαπέλες, δηλαδή να τα αποξηράνουμε στον ήλιο! 
Αν και στις μέρες μας, δυστυχώς, λίγοι - οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας, συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτές τις παραδοσιακές ασχολίες. Οι νεότεροι δεν διαθέτουν ούτε το χρόνο, ούτε τις απαραίτητες γνώσεις. Αν ρωτήσεις ένα νέο σήμερα "- Τί είναι τσαπέλα;" μάλλον θα σε κοιτάξει αμήχανα. "- Τι είν΄αυτό; Τρώγεται;", θα ρωτήσει..

Τοποθετούμε,λοιπόν, τα σύκα πάνω σε κάποιο απορροφητικό ύφασμα ή και χαρτί κουζίνας και τα καλύπτουμε με τούλι πάντα, στο προφυλαγμένο από αέρα και βροχή σημείο της αυλής που λιάζεται καλύτερα. Κάθε τόσο τα αλλάζουμε μεριά για να ξεραθούν ομοιόμορφα. Όταν ζαρώσουν καλά καλά (μετά από αρκετές μέρες και ανάλογα με την ηλιοφάνεια των ημερών) τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ζεματιστό νερό και τα βγάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με τρυπητή κουτάλα. Αφήνουμε σε σουρωτό να στραγγίσουν και την επόμενη ή τα πατικώνουμε και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 15' ή τα περνάμε σε στεφάνι, τα δένουμε και έτοιμες οι τσαπέλες μας! (Μπορούμε μετά το φούρνο να τα γεμίσουμε και με καρύδι).
Αποθηκεύουμε σε χάρτινα κουτιά (κατά προτίμηση) ή σε τάπερ και ανάμεσα προφυλάσσουμε με χαρτί κουζίνας, βάζοντας προαιρετικά ακόμα και δαφνόφυλλα ή μπαχαρικά γαρύφαλλα - ανάλογα με τις προτιμήσεις σας! 

Αν τα προσπαθήσετε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σας εύχομαι Εύβοιας φίλοι και έναν υπέροχο Σεπτέμβρη!
(Την φωτογραφία μας έχει στείλει ο φίλος της Ιστοσελίδας μας κ. Γιάννης Κωνσταντάγκας)
Ναταλία Παπακωνσταντίνου

Νέα για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών  στη Ν. Εύβοια

Νέα για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στη Ν. Εύβοια

Μηλιά έχεις στην πόρτα σου και κλήμα στην αυλή σου.. Καλό Σεπτέμβρη!

Μηλιά έχεις στην πόρτα σου και κλήμα στην αυλή σου.. Καλό Σεπτέμβρη!