Αμύγδαλα και πικραμύγδαλα, τσάγαλα κ.α. ενδιαφέροντα και χρηστικά!
Eύθραυστος και διάφανος ο ανθός της αμυγδαλιάς, περικλείει όμως τεράστια δημιουργό και ελπιδοφόρα δύναμη!
Ευκαιρία να δούμε και κάποια πραγματάκια για την τρελλή αμυγδαλιά, την βρίσκουν ολάνθιστη συχνά έντονες κακοκαιρίες. Αυτή όμως πάντα, πεισματικά, με το νυφικό της πέπλο, έρχεται να μας γεμίσει χαρά και ελπίδα, ότι ο χειμώνας τελειώνει όπου νάναι..
Τέλη Σεπτέμβρη συνήθως μαζεύουμε και τους υπέροχους καρπούς της, που είναι πηγή ενέργειας και απόλαυσης για όλο τον χρόνο. Για να τα πάρουμε όμως με τη σειρά..
Η αμυγδαλιά Εύβοιας φίλοι, διαθέτει τεράστια αντοχή στην ξηρασία γι αυτό την προτιμούν οι καλλιεργητές σε άνυδρα, πετρώδη μέρη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, από τις προγονικές τους τις άγριες - πικραμυγδαλιές, μέχρι τις ζαχαραμυγδαλιές (με τσούφλι που σπάει πανεύκολα) και άλλες με ονομασίες ανάλογα τον ιδιαίτερο τόπο καλλιέργειάς τους, όπως Δίστομου Βοιωτίας, Βολάτα Χίου, Ποταμίτικα Λασιθίου κ.α.
Οι καρποί της αμυγδαλιάς συλλέγονται με τίναγμα, παλιά με βέργες και πλέον από εξειδικευμένα μηχανήματα. Στη συνέχεια αποξηραίνονται στον ήλιο για καμμιά δεκαριά μέρες. Κατόπιν αποφλοιώνονται και στο τελικό στάδιο αποκελυφώνονται στους σπαστήρες.
Η αμυγδαλόψιχα καταναλώνεται κυρίως ωμή, με φλοιό ή αποφλοιωμένη, αλλά και καραμελωμένη ή ψημένη, αλατισμένη ή όχι. Στη γονεϊκή μου κατοικία που είχαμε αρκετές θυμάμαι, όταν ήμασταν μικρά, η Μάνα πάντα μας μάλωνε γιατί τρώγαμε τα αμύγδαλα όταν ήταν ακόμα τσάγαλα, πριν ξεραθούν δηλαδή, όταν ήταν πράσινο ακόμα το τσούφλι και μέσα μαλακά και αρκετά υπόξινα… Σε διάφορα μέρη της χώρας μας πάντως, τα τσάγαλα χρησιμοποιούνται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα. Εδώ θα αναφέρω ένα που έχω δοκιμάσει και μου άρεσε στην Κρήτη: γίδα βραστή, κομμένη στο τέλος με αυγολέμονο. Τα τσάγαλα προστίθενται επίσης και σε γλυκά κουταλιού!
Τεράστια η διατροφική αξία των αμύγδαλων, Εύβοιας φίλοι, αφού περιέχουν μεγάλο ποσοστό σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμινών Β αλλά και πρωτεΐνης! Περιέχουν ακόμα ψηλό ποσοστό λίπους, με λίγα κορεσμένα όμως και πολλά μονοακόρεστα!
Όσο για τα πικραμύγδαλα και αυτά συλλέγονται, κατ΄εξοχή μάλιστα στη χώρα μας αφού γίνονται και εξαγωγές στο εξωτερικό, καθώς είναι πολύτιμος καρπός, πλούσιος σε Αμυγδαλίνη, την πιο ισχυρή αντικαρκινική βιταμίνη της φύσης αλλά και με Υδροκυάνιο! Δυο με τρία πικραμυγδαλάκια τη μέρα φτάνουν και περισσεύουν, Εύβοιας φίλοι, καθώς έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις δηλητηριάσεων από άτομα (ένας από αυτούς ήταν και ο πατέρας μου), που ακούγοντας για τις άριστες θεραπευτικές τους ικανότητες κατά του καρκίνου, το παράκαναν σε κατανάλωσή τους! Τα πικραμύγδαλα προωθούνται για διάφορες χρήσεις στην αρωματοποιία, την ποτοποϊία (περίφημο το amaretto=πικρούτσικο) και τη ζαχαροπλαστική.
Με την ελπίδα να σας είναι ευχάριστα και ωφέλιμα όσα σας παρέθεσα, Εύβοιας φίλοι, εύχομαι να είστε όλες και όλοι καλά και να τα απολαμβάνετε όπως επιθυμείτε!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός